x
x

Prehrana trudnica i zdravlje djece

  20.11.2011.

Novo istraživanje pokazalo je da su rizici za debljinu, šećernu bolest i bolesti srca djelomično određeni još dok se nalazimo u trbuhu.

Prehrana trudnica i zdravlje djece

Znanstvenici sa medicinskog fakulteta koji se nalazi u sklopu britanskog sveučilišta Warvick zajedno sa kolegama sa sveučilišta Southampton i kolegama iz Memorijalne bolnice Kralj Edward u Indiji proučavali su grupu trudnih žena i njihovu djecu.

Otkrili su da djeca čije su majke imale nisku razinu vitamina B12 imaju veću vjerojatnost za razvoj šećerne bolesti , te bolesti srca i krvnih žila.

Dr. Ponnusamy Saravanan, docent sa sveučilišta Warvick, istaknuo je da žene mogu oblikovati metabolizam svoje djece tako da poboljšaju prehranu i unos vitamina tijekom trudnoće.

Na simpoziju posvećenom istraživanju ljudskog metabolizma koji se održavao na ranije spomenutom sveučilištu, dr. Saravanan je istaknuo da se u mnogim zemljama svijeta pojavila epidemija debljine.

"Vjerujemo da mikro nutrijenti (vitamini) u prehrani žene imaju fundamentalni utjecaj na način na koji funkcionira DNA, te da ta interakcija između prehrane i gena određuje, barem djelomično, da li ćete biti skloniji debljanju u odrasloj dobi," objasnio je.

S obzirom da podaci govore kako prekomjernu tjelesnu težinu u Hrvatskoj ima 80% muškaraca i 50% žena, možemo se složiti kako nas epidemija debljine nije zaobišla, i kako je potrebno posvetiti više pažnje zdravoj prehrani tokom cijeloga života, a osobito u vrijeme trudnoće.

Lovro Lamot, dr. med.