x
x

Izvješće: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv gripe: obveza ili pravo?

  15.11.2011.

Zagrebačka podružnica HKLD-a je 10. studenoga 2011.g., u okviru svojih redovitih mjesečnih okupljanja, organizirala predavanje na temu „Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv influence: obveza ili pravo?“. Predavač je bio Rok Čivljak, dr.med. s Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb, ujedno i predsjednik podružnice HKLD Zagreb.

Izvješće: Cijepljenje zdravstvenih djelatnika protiv gripe: obveza ili pravo?

Nakon pozdravnih riječi mr. pharm. Mirjane Vrsalović, predsjednice Sekcije farmaceuta, dr. Čivljak započeo je svoje izlaganje. Najprije se osvrnuo na sam pojam gripe (lat. influentia - utjecaj) i ukratko objasnio građu virusa influenze. Naglasio je kako gripa ne utječe samo na respiratorni sustav, nego je to sistemska bolest koja izaziva simptome i od strane centralnog, muskuloskeletnog i probavnog sustava. Virus se širi vrlo brzo, kapljično, posebno u zatvorenim prostorima. Danas postoje učinkoviti antivirusni lijekovi koji mogu ublažiti kliničku sliku, ubrzati oporavak i spriječiti razvoj ozbiljnih komplikacija, no problem je što su oni učinkoviti samo ako se primjene unutar 24-48h od pojave prvih simptoma, no ljudi dolaze kod liječnika u pravilu kasnije. Najbolja metoda prevencije postiže se upravo cijepljenjem.

Glavne novosti preporuka iz 2010.godine prema ACIP-u su da redovito godišnje cijepljenje trebaju provoditi sve osobe u dobi ≥6 mjeseci, uključujući i trudnice. U Hrvatskoj cijepljenje je preporučeno i besplatno za sve osobe starije od 65 godina, za sve one koji imaju kronične bolesti, za osobe smanjenog obrambenog sustava te za zdravstvene djelatnike i osobe koje brinu o bolesnima (HZJZ, 07.11.2011.). Brojni rezultati istraživanja govore u prilog cijepljenju, kao što su smanjena stopa bolovanja, manje korištenje zdrav. službe, manje korištenje antibiotika, te manja stopa komplikacija, hospitalizacija i smrti povezanih s influencom. Procijepljenost zdravstvenih djelatnika smanjuje broj bolničkih epidemija, prijenos zaraze na kronične bolesnike, smrtnost starijih osoba od svih uzroka te pruža zaštitu i onim bolesnicima koji nisu cijepljeni. No, da bi se postigla učinkovitost cjepiva i spriječilo širenje zaraze, potrebna je procijepljenost zdravstvenih djelatnika >80%! Iz toga proizlazi da zdravstveni djelatnici i zdravstvo u cjelini imaju etičku i moralnu obvezu štititi svoje bolesnike! Dakako da je jedan od glavnih razloga protiv cijepljenja strah od nuspojava cjepiva, no najčešće reakcije su lokane, poput crvenila i boli, a ostale, alergijske i sistemske, rijetke su.

U promicanju cijepljenja zdravstvenih djelatnika, bitna je tzv. igra uloga, u kojoj stariji zaposlenici daju primjer drugima jer jedino će tako i ostatak populacije postati svjestan važnosti tog problema.

Na kraju dr. Čivljak dao je odgovor na ono najvažnije pitanje. Ako je cjepivo učinkovito, sigurno i besplatno, zaključak je da cijepljenje mora biti i pravo i obveza svih zdravstvenih djelatnika.

Nakon rasprave, mr. pharm. Vrsalović zaključila je susret te pozvala i farmaceute da promiču ove smjernice na svom radnom mjestu. S obzirom da se svake godine vode žestoke polemike oko problema cijepljenja, ne čudi što je odaziv za ovo predavanje bio velik.

Marija Perić, dr.med.

HKLD