x
x

Nizozemski liječnici proširuju eutanaziju na 'usamljene' osobe

  08.11.2011.

Kraljevsko nizozemsko liječničko udruženje (KNMG) zahtijeva proširenje eutanazijske prakse u Nizozemskoj kako bi povećali broj osoba uključenih pod izraz “nepodnošljive patnje” koji omogućava liječnicima usmrćivanje pacijenata i starijih osoba.

Nizozemski liječnici proširuju eutanaziju na 'usamljene' osobe

Nizozemski Radio Worldwide javlja: "Čimbenici kao što su prihodi ili društveni život pacijenta do sada nisu imali ulogu kod odlučivanja liječnika o zahtjevu za eutanaziju. Nove smjernice će to zasigurno promijeniti.

Nakon gotovo godinu dana rasprave, KNMG je izdalo dokument u kojem se navodi kako se kombinacija društvenih čimbenika i bolesti ili stanja koje nije terminalno mogu također biti okvalificirani nepodnošljivom i dugotrajnom patnjom prema Zakonu o eutanaziji."

Ova ideja je izazvala snažnu reakciju pro-life aktivista koji su uznemireni činjenicom da se ljudi unaprijed označavaju za eutanaziju.

"Kultura smrti je proždrljiva. Jednom kad se počne hraniti, postaje nezasitna i kategorije onih koji se smiju ubiti nemaju kraja" kaže Wesley J. Smith, američki pravnik i bioetičar. "Radi se o podužem popisu slučajeva na koje sam upozoravao proteklih 20 godina."

"Tko može biti siguran da se ne radi o skliskoj nizbrdici? Jedan od navedenih čimbenika jest usamljenost."
Izvješće dalje nastavlja: "Sa starenjem, mnogi trpe od niza problema koji se postupno pogoršavaju kao što su slabovidnost, nagluhost, umor, otežan hod, inkontinencija kao i gubitak dostojanstva, statusa, financijskih izvora, suženje društvene mreže i gubitak socijalnih vještina. Iako kombinacija navedenih bolesti i stanja nije životno ugrožavajuća, ipak negativno utječe na kvalitetu života i čini starije osobe ranjivima i osjetljivima. Krhkost također utječe na sposobnost oporavka od bolesti što može dovesti do nepodnošljive i trajne patnje. Prema Zakonu o eutanaziji, zahtjev za eutanaziju može se odobriti samo ako se osoba nalazi u nepodnošljivoj i trajnoj patnji. Ukoliko se nemedicinski čimbenici poput prihoda ili usamljenosti budu uzimali u obzir kod zahtjeva pacijenata za eutanazijom, KNMG nalaže konzultaciju i drugih specijalista."

Smith odgovara: "Ovo bi trebalo biti suosjećanje?"

"Od 1973. godine kada je eutanazija polu-dekriminalizirana, nizozemski liječnici su prešli od eutanaziranja terminalnih bolesnika koji su to tražili, kroničnih bolesnika koji su to tražili, osoba s invaliditetom koji su to tražili, do osoba s duševnom patnjom koji su to tražili - sve u skladu sa zakonom koji se oslanja na 'smjernice' koje su toliko rastezljive da ih je nemoguće prekršiti. Sada se cilja na ranjive i marginalizirane starije osobe", kaže Smith.

Dalje nastavlja: "Čak ni to nije dovoljno. Ako pacijent ne udovoljava zakonskim kriterijima za eutanaziju, KNMG kaže kako je sasvim u redu to što liječnici pružaju pacijentima informacije kako počiniti samoubojstvo - što je poznato kao autoeutanazija. U istom kontekstu ne smiju se zaboraviti tehnički ilegalna eutanaziranja - infanticid i 'prekid života bez zahtjeva ili pristanka' - koja općenito prolaze nekažnjeno o čemu se u slučaju infanticida otvoreno raspravlja u medicinskim časopisima uključujući The New England Journal of Medicine gdje je objavljen tzv. Groningenski protokol.

Bloger LifeNewsa Gerard Nadal također je reagirao na vijest.

"Ovo je potonuće u bezumlje. Mi doktori znanosti i liječnici potrošimo skoro 20 godina života na usavršavanje, a zbog čega? Zbog ovog?", pita se. "Ovo predstavlja moralni i intelektualni bankrot, kolaps pameti i zdravog razuma te ljubavi za naše pacijente i istraživanja. U Nizozemskoj medicina više ne nastoji poboljšati čovjekovo stanje. Tu se problemi rješavaju usmrćivanjem pacijenata."
"Za ovo nam više nije potrebno dugotrajno školovanje", kaže. "Jednostavno nam trebaju egzekutori. To je ono čemu mnogi u ovoj zemlji teže. I to je ono što će nacionalna zdravstvena skrb omogućiti. Vrijeme je da se u ovoj zemlji povedu ozbiljni razgovori."

Izvornik: LifeNews.com
Preveo: Jakov Mihanović, dr. med.