x
x

Beta blokatori protiv raka?

  16.10.2011.

Znanstvenici smatraju da beta blokatori, lijekovi koji se inače koriste za snižavanje krvnog tlaka, mogu pomoći i u liječenju raka dojke.

Beta blokatori protiv raka?

Britanski znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Nottinghamu proučavaju spomenutu grupu lijekova kako bi otkrili da li se mogu koristiti za bolje liječenje raka dojke, najčešćeg oblika raka kod žena.

Preliminarni rezultati istraživanja predstavljeni su u Kraljevskom društvu liječnika i pokazali su da žene oboljele od raka dojke koje uzimaju beta blokere imaju manju vjerojatnost za metastaziranje raka.

Dr. Des Powe, jedan od znanstvenika koji je sudjelovao u ovom istraživanju, rekao je: „Ako zaista želimo popraviti preživljenje, vrlo je važno da se zaustavi širenje raka po tijelu, budući da je to uzrok gotovo svih smrtnih ishoda uzrokovanih ovom bolesti."

Dr. Powe je objasnio kako je potrebno još vremena da se pokaže da li beta blokatori zbilja imaju pozitivan učinak u liječenju raka i da se provede ispitivanje na pacijenticama.

Jedno drugo istraživanje koje je nedavno objavljeno u stručnom časopisu „Journal of Clinical Oncology" pokazalo je da prehrana bogata fito-estrogenima, koji se nalaze u sjemenkama, voću, povrću i žitaricama sa cjelovitim zrnom, može smanjiti rizik da žena umre zbog raka dojke.

Lovro Lamot, dr. med.