x
x

UN: Opada godišnja stopa smrtnosti djece

  Jacinta Vuković, dr. med.

  14.10.2011.

Prema izvješću UNICEF-a i Svjetske zdravstvene organizacije smrtnost djece do pete godine života se smanjuje. Polovica smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina u svijetu, u 2010., dogodila se u samo pet zemalja svijeta: Indiji, Nigeriji, Demokratskoj Republici Kongo, Pakistanu i Kini. Posebno ranjiva skupina djece su novorođenčad.

UN: Opada godišnja stopa smrtnosti djece

Prema izvješću više od 40% smrtnih slučajeva djece mlađe od pet godina nastupi tijekom prvih mjeseci, a više od 70% nastupi tijekom prve godine života.

U usporedbi s razvijenim zemljama, gdje na 143 djece umire jedno dijete, u sub-saharskoj Africi umire jedno od osmero djece, dok u južnoj Aziji umire jedno od petnaestero rođene djece.

Anthony Lake, izvršni direktor dječjeg fonda Ujedinjenih naroda, izjavio je da se stopa smrtnosti prepolovila u posljednjem desetljeću čak i u sub-saharskoj Africi gdje je smrtnost djece najveća. To pokazuje da je čak i u najsiromašnijim regijama moguće postići boljitak.

Broj smrtnih slučajeva se smanjio s 12 milijuna u 1990. godini na 7,6 milijuna u 2010. godini što bi značilo da danas, svaki dan, umire 12000 djece manje nego prije deset godina.

Mnogi faktori doprinose smanjenju smrtnosti djece: bolja dostupnost zdravstvene skrbi , prevencija i liječenje dječjih bolesti, dostupnost cjepiva, čista voda i bolja prehrana.
Unatoč tome, brzina poboljšanja nije dovoljna da se postigne cilj Ujedinjenih naroda postavljen 2000. godine, a prema kojem bi se smrtnost djece trebala smanjiti za dvije trećine do 2015. godine.
Unatoč poboljšanju, više od 21000 djece umire svaki dan od uzroka koji se mogu spriječiti. Lake smatra da se fokusiranjem ulaganja u najugroženije zajednice može brže pomoći u spašavanju dječjih života.

Trenutni rezultati dokazuju da su ulaganja u dječje zdravlje uspješna ulaganja te znak da bi se ta ulaganja tijekom sljedećih godina trebala povećati i ubrzati.