x
x

Završena prva faza programa Zdravlje i komunikacija

  28.09.2011.

Više od 100 liječnika sudjelovalo je ove godine u prvom multidisciplinarnom programu Zdravlje i komunikacija (ZiK) koji liječnicima opće/obiteljske medicine daje nova znanja iz područja komunikacije i zdravlja.

Završena prva faza programa Zdravlje i komunikacija
Zajedničkom suradnjom DNOOM-a (Društva nastavnika opće/obiteljske medicine), Katedre za obiteljsku medicinu ŠNZ-a Andrija Štampar i Coris Educe, a pod pokroviteljstvom PLIVE, uspješno je završena prva faza programa koji je po mnogo čemu jedinstven u Hrvatskoj, ali i regiji.

Završni seminar ovogodišnjeg ciklusa, na kojem je sudjelovalo 38 liječnika, održan je 17. i 18.9.2011. godine u Zagrebu. Zajedničkom suradnjom DNOOM-a (Društva nastavnika opće/obiteljske medicine), Katedre za obiteljsku medicinu ŠNZ-a Andrija Štampar i Coris Educe, a pod pokroviteljstvom PLIVE, uspješno je završena prva faza programa koji je po mnogo čemu jedinstven u Hrvatskoj, ali i regiji. Osim što se temelji na predavanjima iskusnih predavača (među kojima je i šest sveučilišnih profesora) koji dolaze iz područja komunikacijskih i medicinskih znanosti, program je karakterističan i po tome što se osim osnovnih teoretskih znanja inzistira i na praktičnim vježbama, poput npr. predavanja i radionica o terapiji boli pa sve do vježbanja javnih nastupa ispred televizijskih kamera, a uz stručno vođenje iskusnih urednika iz hrvatskih medija. Kroz intenzivni program polaznici su o najnovijim trendovima u obiteljskoj medicini čuli kroz izlaganja prof.dr.sc Milice Katić i prof.dr.sc. Biserke Bergman Marković. Doc. dr.sc. Veljko Đorđević i dr.sc. Marijana Braš prezentirali su, između ostaloga, kako izgleda uspješan medicinski intervju, a doc.dr.sc Božo Skoko i doc.dr.sc. Igor Kanižaj govorili su intepresonalnoj komunikaciji, temeljnim karakteristikama hrvatskih medija, dok je urednica i voditeljica Tončica Čeljuska sudjelovala u praktičnom treningu televizijskih intervjua. Veliki je interes privuklo i izlaganje Franje Skoke, koji je predstavio Sucess Insights metodu analize komunikacijskih potencijala, nakon čega su svi polaznici dobili mogućnost da sami otkriju svoje komunikacijske potencijale.

I ovaj je program ukazao na potrebu da se u redovno visoko školsko obrazovanje uvedu posebni kolegiji koji se bave širokim spektrom komunikacijskih tema, a sličnu edukaciju potrebno je pružiti i liječnicima koji već imaju veliko medicinsko iskustvo, ali i dalje svjedoče kako im komunikacijske vještine posebno nedostaju u kriznim situacijama, u redovnoj komunikaciji s pacijentima te u posebnim okolnostima kada se od njih očekuje da komuniciraju s medijima. Mnogi od polaznika i ovom su prigodom istaknuli kako se teško nose s nedostatkom vremena u radu s pacijentima, a iznosili su i konkretne primjere prema kojima im zbog brojnih administrativnih obveza dnevno prosječno ostane samo desetak minuta koje mogu provesti u neposrednom razgovoru s pacijentima. Uz sva ograničenja, liječnici pokazuju veliki interes za unapređenjem komunikacije, što najbolje ilustriraju rečenice dvije polaznice: „Bilo bi izvrsno dalje unaprijediti komunikacijske vještine. Moram sebe dovesti do višeg nivoa komunikacije!" Coris Educa tako je postala partner liječnika opće/obiteljske medicine i trajni oslonac u njihovoj edukaciji.