x
x

Previše fruktoze predstavlja rizik za zdravlje srca

  22.09.2011.

Fruktoza ili voćni šećer nekada je predstavljala manji dio prehrane prosječnog Amerikanca. Prije stotinjak godina, svaka osoba je u prosjeku uzimala oko 15 grama fruktoze na dan, najviše putem konzumacije voća i povrća.

Previše fruktoze predstavlja rizik za zdravlje srca

Danas uzimamo tri puta više fruktoze, a najviše putem rafiniranih šećera te škrobnog sirupa s visokim udjelom fruktoze koji se koristi u proizvodnji pahuljica, kolača, voćnih sokova te ostale slatke hrane i pića.

Jetrene stanice su jedine stanice našeg tijela koje metaboliziraju fruktozu, a mast je glavni produkt tog metabolizma. Ako jetra dobije dovoljno fruktoze, mast u obliku kapljica početi će se akumulirati u jetri, te dovesti do tzv. nealkoholne masne bolesti jetre. Ukoliko se proces nastavi, može doći do teškog oštećenja jetre.

Put razgradnje fruktoze u jetri također povećava razine triglicerida u krvi, zatim dovodi do povećanja razina "lošeg" LDL kolesterola, nakupljanja masnih naslaga u trbuhu, povećanja krvnog tlaka te uzrokuje promjene s štetnim posljedicama na srce i krvne žile.

Dvije nedavne studije povezale su visoki unos fruktoze s povećanom vjerojatnosti razvoja ili čak i umiranja od bolesti srca.
Sve navedeno ne znači da se trebamo odreći voća, već treba izbjegavati slatka pića i hranu bogatu rafinirami šećerima i škrobnim sirupom s visokim udjelom fruktoze.

Izvor: Harvard Heart Letter