x
x

Koliko se slijede smjernice za testiranja na osteoporozu?

  Jacinta Vuković, dr. med.

  16.09.2011.

Većina stručnih smjernica preporuča testiranje na osteoporozu od 65 godine života, dok se za žene koje puše testiranje preporuča od 50 godine života. U novom istraživanju, objavljeno, u časopisu “Menopauza", otkriveno je da, od 615 žena koje su podvrgnute testu na osteoporozu, njih 41% nisu ispunjavale kriterije navedene u smjernicama.

Koliko se slijede smjernice za testiranja na osteoporozu?

Smjernice Sjevernoameričkog društva za menopauzu (NAMS), iz 2006. godine, preporučuju testiranje za sve žene iznad 65 godine i za žene koje spadaju u skupinu rizičnih, a to su žene koje puše, koje imaju obiteljski predispoziciju nastanka osteoporoze u menopauzi, žene male tjelesne težine itd.
U najnovijem izdanju smjernica iz 2010. godine kao faktori rizika dodani su i kozumacija alkohola i reumatoidni arthritis.

Rezultati istraživanja na 615 žena koje su podvrgnute testu na osteoporozu, pokazuju da 41% nisu ispunjavale kriterije navedene u smjernicama.
Nalazi ovog istraživanja pokazuju da se smjernice za osteoporozu ne provode adekvatno: da su neke žene nepotrebno obavljale testiranje na osteoporozu, ali i da je u nekim slučajevima gdje je testiranje bilo potrebno, ono izostalo.
Glavni istraživač, Dr. Peter F. Schnatz navodi da su u nekim slučajevima žene same tražile testiranje, a da u nekim slučajevima liječnici nisu bili svjesni smjernica te da su smatrali kako je nabolje sve žene u postmenopauzi testirati na osteoporozu.

Bez obzira na razloge rezultati istraživanja nisu ohrabrujući s obzirom na činjenicu da testiranje na osteoporozu ima i svoje negativne strane.
Za žene u dobi od 50 do 64 godine prvo treba uzeti u obzir faktore rizika te razmotriti rizik od loma kostiju u sljedećih 10 godina. Ukoliko je taj rizik jednak kao i kod žene u dobi od 65 godina tada je testiranje opravdano.

Među ženama koje su testirane i koje se prema smjernicama trebaju liječiti, 35% njih nije dobilo nikakvu terapiju, a 53% ne vježba redovito, kako je preporučeno radi zaštite gustoće kostiju.

Rezultati istraživanja međutim ne daju potpuno jasnu sliku, budući da israživači nisu mogli provjerit činjenicu, jer ne postoje podatci o tome, koliko često je ženama preporučena terapija, a one su je odbile.
Dr. Schnatz smatra da bi od velike pomoći bilo da buduća ispitivanja bolje istraže razloge zbog kojih se neke žene podvrgavaju testiranjima, iako ne ispunjavaju uvjete navedene u smjernicama i obrnuto: neke žene se ne podvrgavaju testiranjima, a ispunjavaju uvjete navedene u smjernicama.

Procjenjeno je da 12 milijuna Amerikanaca starijih od 50 godina ima osteoporozu te da će polovica žena u postmenopauzi doživjeti frakturu povezanu s osteoporozom.