x
x

12. humanitarna akcija Terry Fox run

  26.08.2011.

Dvanaesta po redu humanitarna akcija Terry Fox Run, čija je svrha podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanja raka, i ove će se godine održati u Zagrebu 18. rujna na Jarunu, a svi zainteresirani građani mogu sudjelovati raznim aktivnostima − trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem, hodanjem…

12. humanitarna akcija Terry Fox run

Humanitarna akcija Terry Fox Run održava se u organizaciji agencije MPG, Veleposlanstva Kanade, Hrvatske lige protiv raka, Zagrebačkog holdinga, hotela The Regent Esplanade te agencije Media Val.

Također, novčani prilog od 3, odnosno 4 kune (+PDV) uskoro će biti moguće donirati telefonskim pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400 i na taj način pridonijeti međunarodnom „Maratonu nade" za borbu protiv raka.

Sredstva prikupljena ovom poznatom humanitarnom akcijom ove će se godine donirati Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj te Institutu Ruđer Bošković. Ovo je već treći put da dio prikupljenih sredstava odlazi Klinici u Klaićevoj, a dosadašnjim donacijama omogućeno je opremanje njezinog Centra za transplantaciju koštane moždine. Također, zahvaljujući prilozima već prikupljenim putem ove akcije, na Institutu Ruđer Bošković po prvi se put odvijaju testiranja genetskih predispozicija za nastanak raka dojke kod žena s opterećenom anamnezom.  Veliki interes i doprinos građana i tvrtki-donatora zaslužni su za preko četiri milijuna kuna prikupljenih u proteklih 11 godina.

Pozivamo sve građane Zagreba i Hrvatske da nam se pridruže na 12. izdanju trke Terry Fox Run u Hrvatskoj, gdje će imati priliku svojim sudjelovanjem kao i donacijama doprinijeti istraživanju raka u Hrvatskoj te skrenuti pažnju na nužnost prevencije zloćudnih bolesti u Hrvatskoj", poručio je Edwin Loughlin, veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj.

Prošle je godine trku u Zagrebu, kao jednu od najuspješnijih, a u povodu njene 30. godišnjice u svijetu, posjetila i Judith Fox-Alder, sestra Terryja Foxa i međunarodna direktorica Zaklade Terry Fox. S obzirom da inače vrlo rijetko obilazi trke izvan Kanade, njen je posjet dodatno priznanje velikog doprinosa lokalnih organizatora u borbi protiv ove opake bolesti.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade". Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju sakupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.