x
x

Zajedničko spavanje majke i malog djeteta

  05.08.2011.

Zajedničko spavanje majke i malog djeteta u istom krevetu neće štetiti djetetovom intelektualnom i socijalnom razvoju, međutim, pedijatri to sigurno neće preporučiti roditeljima, objavljeno je u časopisu Pediatrics.

Zajedničko spavanje majke i malog djeteta

Roditelji se ne trebaju osjećati krivi ako dijele krevet sa svojom djecom jer oni uvijek nastoje najbolje napraviti za svoju djecu, mišljenje je glavnog istraživača Dr. Lauren Hale iz Stony Brook University School u New Yorku.

Eksperti s ovog područja su izjavili da zajedničko spavanje djece i roditelja u istom krevetu nije rašireno u SAD-u. Isto tako, Američko udruženje pedijatara (American Academy of Pediatrics - AAP) nije preporučilo zajedničko spavanje roditelja i djece, barem do prvog djetetovog rođendana.

Kada su djeca mlađa od godinu dana, postoji veća mogućnost za gušenje djeteta ili iznenadnu dojenačku smrt, što je i glavni razlog zašto Američko udruženje pedijatara ne preporučuje zajedničko spavanje.

Do sada nije napravljeno puno istraživanja koja bi uzela u obzir zdravstveni i psihološki učinak zajedničkog spavanja nakon godine dana.

Dr. Hale i istraživači pregledali su podatke 944 majki u SAD-u koje su dale podatke o zajedničkom spavanju sa svojom djecom, starom jednu, dvije ili tri godine.

Gotovo polovica majki je izjavila da je spavala zajedno sa svojom djecom u nekom trenutku, a češće su to radile majke hispanskog podrijetla i crnkinje u odnosu na bjelkinje.

Intelektualni razvoj i ponašanja djece testirani su u dobi od pet godina djetetova života. Na samom početku testiranja činilo se da djeca koja su zajedno spavala sa svojim majkama imaju nešto lošije rezultate. Međutim, nakon multivarijatne analize, kad su istraživači uzeli u obzir i ostale karakteristike majki i djece, te razlike nije bilo.

Zaključak studije je da zajedničko spavanje majke i djeteta nakon prve godine života nije opasno i ne utječe na psihološki razvoj. Međutim, bilo je nekoliko smrtnih slučajeva djece u dobi do dvije ili tri godine.

U novom istraživanju nije ispitivana učestalost češćeg buđenja i kvaliteta sna tijekom zajedničkog spavanja koja je već utvrđena u nekim ranijim istraživanjima.