x
x

Značenje itrakonazola u liječenju gljivičnih infekcija urogenitalnog sustava

  16.07.2011.

Infekcija urogenitalnog sustava gljivama roda Candida (C.) očituje se najčešće u žena kao vaginitis odnosno vulvovaginitis, a u muškaraca kao balanitis odnosno balanopostitis.

Značenje itrakonazola  u liječenju gljivičnih infekcija urogenitalnog sustava

U oko polovice inficiranih žena i muškaraca simptomi mogu biti izraženi dok je tijek infekcije kod ostalih oligo- ili asimptomatski. Pojava više od četiri epizode vulvovaginitisa godišnje označava se pojmom recidivirajući vulvovaginitis. U tom se slučaju često radi o infekciji prenesenoj iz perianalne regije odnosno sluznice kolona, a patogenezi pogoduje sve češće korištenje antibiotika koji remete normalnu floru vagine (Lactobacillus spp.) i gastrointestinalnog trakta. U 30-35% slučajeva balanitis/balanopostitis je uzrokovan gljivom roda Candida (najčešće, ali ne i jedino C. albicans; npr. sve veće značenje vrste C. glabrata!). Kandida se najčešće prenosi sa žene na muškarca tijekom spolnog odnosa. Danas se balanoposthitis candidamycetica sve češće susreće u spolno aktivnih mlađih muškaraca, te se u tim slučajevima smatra spolno prenosivom bolešću.

Terapija je lokalna i sistemska. Primjena mikonazol ili klotrimazol vaginalne kreme ili tablete jedan dan učinkovita je u liječenju akutnih infekcija, a u slučaju recidivirajućih infekcija 1x dnevno tijekom 3 dana.

U slučaju recidivirajuće vulvovaginalne kandidoze mogu se primjeniti mikonazol 1x dnevno (vaginalna tableta od 200 mg tijekom 3 dana) ili ekonazol vagitorij od 150 mg, 1x dnevno tijekom 3 dana. Rezultati brojnih studija, kao i osobno iskustvo, ukazuju na bolju suradnju bolesnica/bolesnika i brži oporavak u slučaju peroralnog liječenja itrakonazolom i/ili flukonazolom u usporedbi sa (samo) lokalnom/intravaginalnom primjenom klotrimazola. U peroralnoj terapiji primijenjuje se itrakonazol, 2 X 100 mg ujutro i navečer (jedan dan) ili flukonazol jednokratno u dozi od 150 mg. Profilaktička peroralna primjena itrakonazola, po dvije kapsule od 100 mg ujutro i navečer, jedan dan u mjesecu ili flukonazaol jedne tablete od 150 mg svaki mjesec, tijekom 6 mjeseci, učinkovita je „kontrola" i prevencija recidivirajućih infekcija u najvećem broju slučajeva. Iako je problem genitalne kandidoze kompleksan i često ovisan o raznim vanjskim činiteljima (dijabetes, antibiotska terapija, životni stil bolesnika), peroralne antimikotske pripravke poput itrakonazola smatramo značajnim i učinkovitim pomakom u osiguranju bolje kvalitete zdravlja naših bolesnika.

Mihael Skerlev
Klinika za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagreb

Predavanje održano na 3. hrvatskom kongresu o urogenitalnim i spolno prenosivim infekcijama, Opatija, svibanj 2011. godine