x
x

U Japanu otkriveno crno tržište organima

  04.07.2011.

Strogi propisi u Japanu nisu uspjeli zaustaviti crno tržište trgovine organima. Ovaj tjedan je policija uhitila pet osoba zbog transplantacije bubrega koju je organizirala banda yakuza.

U Japanu otkriveno crno tržište organima

Dogovor je bio kompliciran. Toshinobu Horiuchi, 55-godišnji liječnik, bolovao je od zatajenja bubrega. On se raspitivao o donorima na Filipinima, ali to je propalo nakon što je 2008.g. potpisan međunarodni sporazum koji poziva na dragovoljnu zabranu prekograničnih transplantacija. Potom je u baru upoznao ženu iz bande yakuza koja mu je obećala da će naći donora za 10 milijuna jena (125000 U$D). Horiuchi se upoznao s 48-godišnjim bivšim gangsterom koji je trebao biti donor. U Japanu donori organa moraju biti barem daljnja rodbina, pa je Horiuchi, također, krivotvorio dokumente o posvojenju. Posao je na kraju propao kad su yakuze tražila još 10 milijuna jena.

Na kraju je Horiuchi posvojio 20-godišnjeg muškarca koji mu je na kraju darovao svoj bubreg. Policija istražuje je li to plaćeno. Čovjek je nestao.

Jedan stručnjak je izjavio za Mainichi Shimbun kako je to "najgore zamisliv razvoj", jer se pokazalo da se stroge smjernice o doniranju organa mogu izigrati. List navodi kako yakuze traže jako zadužene donore preko lihvara. Lažni brakovi i posvojenja su uobičajena taktika.

Izvornik: mdn.mainichi.jp
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.