x
x

Prednosti deserta s niskim glikemijskim indeksom

  18.06.2011.

Pretile djevojčice bolje mršave i uspješnije ustraju na pravilnoj prehrani ukoliko nekoliko puta tjedno konzumiraju deserte bez šećera i s niskim udjelom masti nego ukoliko jednom tjedno konzumiraju bilo kakav desert.

Prednosti deserta s niskim glikemijskim indeksom

Istraživači su ispitivali utjecaj uključivanja niskokaloričnog deserta, s niskim sadržajem glukoze i niskog glikemijskog indeksa u pravilno izbalansiranu prehranu.

Ispitivan je utjecaj dviju prehrana kod 29 djevojčica dobi između 10 i 14 godina, koje su imale indeks tjelesne mase na 85-oj percentili ili više te su smatrane pretilima. Skupina od 15 djevojčica konzumirala je prehranu koja se sastojala od 45% ugljikohidrata, 35% masti te 20% proteina, a 4 dana u tjednu uključivala je i desert s niskim udjelom masti, šećera i niskim glikemijskim indeksom. Druga skupina od 14 djevojčica konzumirala je jednako izbalansiranu prehranu, no umjesto opisanog deserta, djevojčice su jednom tjedno konzumirale desert po njihovom vlastitom izboru.

Nakon tri mjeseca provođenja zadane prehrane, indeks tjelesne mase popravio se u obje skupine. Ipak, u usporedbi sa drugom skupinom, djevojčice u skupini koja je konzumirala desert s niskim udjelom masti, šećera i niskim glikemijskim indeksom, izgubile su znatno više kilograma, imale su bolji prosječni indeks tjelesne mase te su imale niže vrijednosti sistoličkog tlaka. Također im se popravila razina hormona koji koči apetit - leptina, te su imale bolje biomarkere osjetljivosti na inzulin.

Izvor: Endocrine Society