x
x

Specifičan obiteljski stil suočavanja s boli

  17.06.2011.

Kako se nosimo s boli? Postoji li obiteljski obrazac? Kako će se pojedino dijete nositi s boli može se zaključiti i iz ponašanja njegovih roditelja, jer svaka obitelj ima svoj specifičan stil suočavanja s boli, objavili su hrvatski autori u časopisu International Journal of Behavioral Medicine.

Specifičan obiteljski stil suočavanja s boli

Mnogi odrasli ljudi se u suočavanju s boli ponašaju onako kako su reagirali njihovi roditelji. Prema zaključcima istraživanja Suzyen Kraljević i njezinih kolega s Medicinskog fakulteta u Splitu, obitelj može imati specifičan kognitivan stil suočavanja s boli.

U svom istraživanju proučavali su odnos roditelja i djece i njihove reakcije na bol.
Već je poznato iz literature da roditelji doživljavaju bol na isti način kao i njihova djeca. Mnogi naši obrasci ponašanja i reakcija su naučeni promatranjem i oponašanjem drugih. Sigurno su članovi obitelji vjerojatniji modeli od drugih osoba iz okoline.

S. Kraljević je sa suradnicima istraživala odnos između "razarajuće" boli ili pretjerano negativnog duševnog stanja kao odgovor na stvarno ili očekivano bolno iskustvo roditelja i njihove prvorođene djece. U istraživanje je uključeno 285 ispitanika, 100 bolesnika s kroničnom boli iz Kliničke bolnice u Splitu, 85 supružnika i 100 odrasle djece.

"Razarajuća bol" mjerena je hrvatskom verzijom " Skala razarajuće boli ". Intenzitet boli je mjeren vizualnom analognom skalom.

Pronađena je znatna povezanost između doživljaja boli odrasle djece i oba roditelja. Regresijskom analizom testirana je ocjena roditelja u odnosu na doživljaj boli njihove odrasle djece.

Autori su zaključili da u obiteljima postoji specifičan kognitivni stil nošenja s boli što je povezano s djetetovim odgovorom na suočavanje s boli u obitelji.

Suzyen Kraljević, Adriana Banožić, Antonija Marić, Ankica Ćosić, Damir Sapunar i Livia Puljak