x
x

Za zdravlje je bolji jo-jo efekt nego doživotna pretilost

  15.06.2011.

Nova studija koja je uspoređivala doživotnu pretilost s promjenama u tjelesnoj masi uzrokovanima jo-jo efektom podastrijela je rezultate prema kojima je bolje stalno pokušavati mršavjeti, makar i neuspješno, nego cijeli život ostati pretio.

Za zdravlje je bolji jo-jo efekt nego doživotna pretilost

Za potrebe studije korišteno je 30 miševa koji su podijeljeni u tri skupine od po 10 miševa. Miševi u skupinama su dobivali ili prehranu bogatu masnoćama, ili prehranu siromašnu masnoćama ili prehranu koja rezultira jo-jo efektom (naizmjenično 4 tjedna prehranu bogatu masnoćama, a 4 tjedna prehranu siromašnu masnoćama). Zdravstveni status, uključujući tjelesnu masu, tjelesne masnoće i razine glukoze u krvi mjerene su cijeli mišji životni vijek.

Istraživači su uočili da je jo-jo efekt rezultirao velikim promjenama u tjelesnoj masi koja se prilikom konzumiranja niskokalorične prehrane smanjivala, a prilikom konzumiranja visokokalorične prehrane povećavala te vodila ka stanju sličnom dijabetesu. Ipak, u usporedbi sa miševima koji su cijeli život ostajali pretili, miševi koji su bili izloženi jo-jo efektu živjeli su gotovo 35% duže.

Izvor: Endocrine Society