x
x

Festival samoniklog bilja

  24.05.2011.

„Ne beri brigu, uberi bilje“ – pod ovim sloganom početkom svibnja održan je drugi Festival samoniklog bilja u Općini Kršan, nedaleko Labina u Istri.

Festival samoniklog bilja

Ova jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj osmišljena je poradi promocije zdravog načina života s ciljem upoznavanja ljekovitosti samoniklog bilja koje nas okružuje, a koje često niti ne primjećujemo, a još manje koristimo u svakodnevnom životu. Često jer nam nedostaju znanje i vještine u prepoznavanju biljaka, a često i zbog užurbanosti i stresa koje nosi suvremeni život današnjih ljudi. Manifestaciju organizira Turistička zajednica Općine Kršan uz pomoć Istarske županije.

U sklopu manifestacije organizirane su mnogobrojne radionice, primjerice pokazno branje bilja sa livada na obroncima Učke gdje se moglo naučiti kako prepoznati i korisno upotrijebiti livadne biljke kao što su: trputac, smilje, dobričica, rusomača, smilje, mličak i mnoge druge. Također bilo je moguće posjetiti prezentacije o primjeni aromatičnih ulja istarskog podneblja, te je svaki dan manifestacije bio u znaku mirisa jedne od moćnih biljaka kao što su lavanda, ružmarin i kadulja. Tijekom sajma moglo se kušati mnogobrojna jela koja su spravljali vrhunski kuhari od prirodnih namirnica istarskog podneblja, te se moglo uživati i u gastro doživljaju začinjenom biranim vinima uz glazbene note lokalnih umjetnika.

Poseban naglasak tijekom događanja koje je posjetilo više od 6000 ljudi, među kojima i brojni turisti bio je na edukativnim predavanjima koje su održali hrvatski vrsni stručnjaci iz raznih područja.

Zapaženo predavanje na kojem se tražila i stolica više održao je mr.sc. Sandi Krstinić, dr.med. autor knjige „Neuronutricionizam-Prehrana prema emocijama". Na predavanju se moglo čuti kako spriječiti demenciju, odnosno propadanje mozga u starosti, ali kako i tijelo zadržati što duže u punoj fizičkoj snazi. Ovaj liječnik u suradnji s teolozima pokušava spojiti duhovnu medicinu sa suvremenom medicinskom znanosti koja se često previše bavi samo tjelesnim simptomima. Među posjetiteljima ovog predavanja bili su i ugledni hrvatski psiholozi, magistri farmacije i drugi liječnici, ali i svi oni koje danas zanima kako očuvati i unaprijediti vlastito zdravlje. Tijekom predavanja govorilo se prigodno o djelovanju Gospine trave, ali i o učincima svakodnevnih namirnica, kao što su mlijeko, meso, riba, povrće i druge na nastanak i modulaciju ljudskih osjećaja. Istaknuta je kronobiologija, odnosno potreba da se određene namirnice konzumiraju u određenom dijelu dana, kada su nam supstance iz te namirnice najpotrebnije. Govorilo se o ciklusima budnosti i spavanja, i kako noć iskoristiti za regeneraciju i odmor organizma. Nakon izlaganja razvila se živopisna diskusija gdje su glavna pitanja bila o novim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije u prehrani ljudi.

Kako je mediteranski tip prehrane najzdraviji, a u tjednu nakon sajma bilja u Kršanu, održava se manifestacija Srdela IN u Rijeci, možemo zaključiti da se plodovi unutrašnjosti Istre mogu odlično kombinirati s hranom iz mora, što daje velike mogućnosti za razvoj zdravstvenog turizma u Istri i na Kvarneru.