x
x

Dosad 463 pacijenta na besplatnim pregledima za prevenciju raka glave i vrata

  12.05.2011.

U Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju Kliničke bolnice Dubrava u utorak je, u sklopu javnozdravstvene akcije kojoj je cilj prevencija raka glave i vrata, pregledano 463 pacijenata,od kojih je na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili intervenciju upućeno njih 157 ili 34%, priopćeno je iz bolnice u kojoj je besplatne specijalističke preglede volonterski obavilo 14 liječničkih timova.

Dosad 463 pacijenta na besplatnim pregledima za prevenciju raka glave i vrata


Akcija "Dan otvorenih vrata" održana je po treći put u Hrvatskoj kao dio iste međunarodne akcije.

Iz Klinike poručuju kako se ove godine na preglede odazvalo znatno više mladih ljudi što, ističu, pokazuje da svijest o prevenciji, čimbenicima rizika (pušenje, alkohol, HPV infekcija), mogućnostima rane dijagnostike i uspješnosti liječenja postaju sve prisutniji.

"Iako su besplatni specijalistički pregledi obavljani bez prethodnog naručivanja, zadovoljstvo uslugom i dobrom organizacijom bilo je javno iskazano na licima i komentarima građana. 14 timova liječnika i sestara u ambulantama Klinike, uz podršku administrativnog osoblja, na volonterskoj osnovi učinilo je jučerašnji dan drukčijim, korisnijim i bližim našim građanima", stoji u priopćenju.

Rak glave i vrata razvija se u sluznici koja pokriva gornji probavni i dišni sustav uključujući usnice, usnu šupljinu, ždrijelo, grkljan i sinuse te na koži glave i vrata.

Simptomi ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Najčešći su simptomi i znakovi raka glave i vrata uporna grlobolja, teškoće pri žvakanju ili bolovi pri gutanju, trajno začepljen nos ili krvarenja iz nosa, čvor na vratu, produljena promuklost ili promjene u tonu glasa itd.


Hina