x
x

Proteini i ugljikohidrati za bolju izdržljivost sportašica

  26.04.2011.

Prema studiji objavljenoj u časopisu The Journal of Strength and Conditioning Research sportski napici s niskim sadržajem miješanih ugljikohidrata uz dodatak proteina povećavaju izdržljivost aktivnih sportašica.

Proteini i ugljikohidrati za bolju izdržljivost sportašica

U studiji je sudjelovalo četrnaest aktivnih biciklistkinja i triatlonki. Nakon duge vožnje (3-4 sata), žene su još odvozile intenzivnu vožnju do iscrpljenosti, na prosječno 75% aerobnog kapaciteta. Tijekom jedne vožnje sportašicama je davan standardni napitak s 6% ugljikohidrata, u čijem sastavu je bila samo dekstroza. Tijekom druge vožnje sportašice su dobile napitak s 3% miješanih ugljikohidrata kojemu je dodano 1,2% proteina. U oba slučaja volumen napitka iznosio je 275 ml, a sportašice su ga dobivale svakih 20 minuta.

Rezultati su pokazali da je vrijeme do iscrpljenosti bilo znatno duže u slučaju kada su žene dobivale napitak s miješanim ugljikohidratima obogaćen proteinima: gotovo 52 minute u odnosu na 40 minuta koliko je iznosilo vrijeme do iscrpljenja kada su sportašice dobivale napitak od dekstroze.

Razina glukoze u krvi je također bila niža nakon konzumacije napitka s miješanim ugljikohidratima kojemu su dodani proteini.