x
x

DHA je sigurna i blagotvorna za novorođenčad

  21.04.2011.

Studija objavljena u časopisu British Journal of Nutrition, pokazala je da visok unos DHA (dokozaheksaenske kiseline) nema neželjenih učinaka na rast nedonoščadi.

DHA je sigurna i blagotvorna za novorođenčad

Istraživači su proveli studiju kojom su nastojali ispitati sigurnost i djelotvornost važne omega-3 masne kiseline - DHA kod nedonoščadi u dozi za koju je procijenjeno da će osigurati razinu DHA jednaku onoj iz razdoblja dok su bili u maternici.

U studiji je sudjelovalo 657 nedonoščadi rođene prije 33. tjedna trudnoće, a podijeljeni su u 4 grupe: dvije grupe su dobivale majčino mlijeko,a dvije adaptirane formule. Pri tome je jedna skupina iz grupe koja je dobivala mlijeko te jedna skupina iz grupe koja je dobivala formulu, primala i standardnu dozu DHA, dok su ostale dvije skupine primale višu dozu DHA.

Rezultati su pokazali da su u 18-om mjesecu života, novorođenčad hranjena višom dozom DHA, bila prosječno za 0,7 cm duža od djece koja su dobivala standardnu dozu DHA.

Također je uočeno da su djeca niske porođajne mase, koja su primala više doze DHA, imala značajno veći rast glave u odnosu na djecu koja su primala standardnu dozu DHA. Istraživači smatraju da je ova razlika u rastu glave povezana sa značajnim povećanjem indeksa mentalnog razvoja.