x
x

Korištenje opioida u trudnoći povezano je s prirođenim greškama

  Maja Strineka, dr. med.

  13.04.2011.

Korištenje opioida neposredno prije začeća ili u ranoj trudnoći povezano je s povećanim rizikom za nastanak prirođenih grešaka, poput hipoplastičnog lijevog srca, jednog od najkritičnijih defekata srca.

Korištenje opioida u trudnoći povezano je s prirođenim greškama

Prema studiji Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (veljača, American Journal of Obstetrics and Gynecology), žene koje su u ranoj trudnoći dobivale opioidnu analgetsku terapiju imale su 2-3 puta veći rizik od rođenja djeteta sa defektom septuma ventrikula ili atrija, sindromom hipoplastičnog lijevog srca, spinom bifidom ili gastroshizom.

Veliki prirođeni defekti nalaze se u oko 3% od 4 miliona živorođenih godišnje u SAD-u i vodeću su uzrok smrti novorođenčeta. Najčešći su među njima defekti na srcu, u oko 1% živorođenih. Autori naglašavaju kako se zadnjih godina povećala kako upotreba, tako i zloupotreba opioida, dok je njihov utjecaj na razvoj fetusa slabo istražen. Analizirali su podatke o djeci rođenoj od 1997-2005. u 10 država (djeca s dokazanim kromosomskim anomalijama i mutacijama gena isključena su iz studije).

Majke su ispitane o zdravstvenom stanju, anamnezi trudnoće, prehrani i uzimanju lijekova, sociodemografskim karakteristikama. Izloženost opioidima bilježena je od mjesec dana prije do 3 mjeseca nakon začeća, a uzeti su u obzir kodein, hidrokodon, meperidin, oksikodon, prpokssifen, morfin, tramadol, metadon, hidromorfon, fentanil i pentazocin.

Korištenje opioida u terapijske svrhe zabilježeno je u 2,6% od 17 449 majki djece koja su imala prirođene greške te u 2% od 6701 majki kontrola. Najprepisivaniji su kodein (34,5%), hidrokodon (34,5%), oksikodon (14,4%) i meperidin (12,9%). Budući da doze lijekova nisu poznate, ne može se odrediti ovisnost rezultata o dozi.

Nužno je da liječnici odvažu korist ovih lijekova i njihov potencijalni rizik kada ih prepisuju ženama koje jesu ili bi mogle ostati trudne, zaključuju autori