x
x

U dojenčadi koja spava potrbuške zabilježena slabija cerebralna oksigenacija

  Ana Balažin Vučetić, dr. med. specijalist pedijatar

  23.03.2011.

Dojenčad ima smanjenu cerebralnu oksigenciju kada spava potrbuške, rezultat je nove studije objavljene u časopisu Pediatrics koji bi mogao dati novi uvid u rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS) za koji se zna da je povezan s ovakvim položajem tijekom spavanja.

U dojenčadi koja spava potrbuške zabilježena slabija cerebralna oksigenacija

Dr. Flora Y. Wong i kolege s australskog sveučilišta Monash u Claytonu proveli su dnevno polisomnografsko snimanje u 17 zdrave dojenčadi različite dobi: 2 do 4 tjedna, 2 do 3 mjeseca i 5 do 6 mjeseci. Kako bi mogli ocijeniti učinke položaja tijekom spavanja, stadija sna i dobi na cerebralnu oksigenaciju istovremeno su mjerili krvni tlak i indeks tkivne oksigenacije (TOI).

Pronašli su da je TOI niži i u mirnom i aktivnom snu dojenčadi od 2 do 4 tjedna koja su spavala potrbuške, a to je vrijedilo i za miran san dojenčadi u dobi 2 do 3 mjeseca. TOI je bio niži u aktivnom nego u mirnom spavanju u dobi 2 do 4 tjedna. U dobi 5 do 6 tjedana, TOI je bio veći u aktivnom snu, a znatno smanjen u mirnom snu.

Zaključak studije je da je u zdrave dojenčadi, indeks cerebralne oksigenacije smanjen kada spavaju potrbuške. Ovo smanjenje moglo bi poduprijeti spoznaju o smanjenom stupnju budnosti nakon sna u djece koja spavaju potrbuške. Rezultati ove studije mogli bi nam dati novi uvid u potencijalne rizike spavanja potrbuške i mehanizme nastanka SIDS-a.