x
x

Trećina britanskih liječnika boji se osvete ako prijave kolege

  21.03.2011.

Iz istraživanja o stručnosti britanskih i američkih liječnika proizašlo je nekoliko uznemirujućih saznanja. Prema časopisu BMJ Quality and Safety, gotovo petina liječnika i u Velikoj Britaniji i u SAD-u imala je izravno iskustvo u protekle tri godine surađivati s kolegama koji su bili djelomično ili potpuno nekompetentni, a trećina liječnika iz obje države te kolege nije prijavila nadležnim organima.

Trećina britanskih liječnika boji se osvete ako prijave kolege

Više od trećine liječnika u Velikoj Britaniji nije prijavila kolege zbog toga što su se bojali odmazde, koja bi se mogla odraziti bezosjećajnim postupkom ''zviždača'', o čemu u velikoj mjeri izvješćuje britanski medicinski tisak.

Autor istraživanja kaže kako iznenađuje saznanje da samo 80% liječnika čvrsto stoji kod tvrdnje da ''liječnici trebaju stavljati dobrobit pacijenata iznad svojih osobnih financijskih interesa''. Oko 8% liječnika u obje države nije se složila s tvrdnjom da ''nikada nije prikladno'' biti u seksualnoj vezi s pacijentom.

Niall Dickson, glavni izvršni direktor Glavnog liječničkog vijeća Velike Britanije, odgovara na ovo izvješće: ''Liječnici imaju jasnu dužnost stavljati interese pacijenata na prvo mjesto i djelovati kako bi ih zaštitili; a to uključuje i brigu o radu kolega, kada je to potrebno.''

Izvornik: telegraph.co.uk
Prevela: Mirna Pandžić, cand.med.