x
x

Profilaksa fibrilacije atrija učinkovita s metoprolom

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  06.03.2011.

Profilaksa fibrilacije atrija jednako je učinkovita s metoprolom kao i s amjodaronom, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine.

Profilaksa fibrilacije atrija učinkovita s metoprolom

Intravenska primjena metoprolola nakon aortokoronarnog premoštenja (CABG) jednako je učinkovita u profilaksi fibrilacije atrija kao i primjena amjodarona, rezultati su istraživanja u Finskoj.
Međutim, Jari Halonen (Kuopio University Hospital) i koege naglašavaju kako njihovi rezultati nisu definitivan dokaz kako su ova dva lijeka jednako učinkovita u prevenciji fibrilacije atrija nakon kardiokirurške revaskularizacije.

U studiji je sudjelovalo 316 bolesnika koji su bili hemodinamski stabilni i u sinus ritmu 24 sata nakon CABG. Jedna je skupina dobivala metoprolol 1-3 mg/h (n=159) a druga amjodaron 15 mg/kg (n=157),tijekom 15-21 sat nakon operacije.

Rezultati objavljeni u časopisu pokazali su kako je incidencija fibrilacije atrija 48 sati nakon operacije slična u skupini koja je dobivala metoprolol (23.9%) i u skupini koja je dobivala amjodaron (24.8%).
Autori su zaključili kako su potrebne veće studije kako bi potvrdile jednaku učinkovitost metoprolola i amjodarona u prevenciji postoperativne fibrilacije atrija.