x
x

Debljina utječe na srce

  19.02.2011.

Škotski znanstvenici tvrde da debljina utječe na zdravlje srca bez obzira na druge čimbenike rizika.

Debljina utječe na srce

Tim istraživača sa Sveučilišta u Glasgowu proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 6,000 muškaraca srednjih godina koji su imali visoke razine kolesterola u krvi, no ne i šećernu bolest ili neku od bolesti krvožilnog sustava.

Sudionike istraživanja liječnici su redovito pregledavali tijekom perioda od 15 godina, te su u tom vremenskom razdoblju zabilježili 214 smrtnih slučajeva i 1,027 slučajeva srčanog udara koji nije završio fatalno.

Istraživači su opazili da je sa težinom muškarca rasla i vjerojatnost da ima neki drugi od čimbenika rizika za bolesti krvožilnog sustava, kao što su na primjer visoki krvni tlak i šećerna bolest.

No, rizik da će umrijeti od bolesti srca među pretilim muškarcima bio je visok čak i nakon što su u obzir uzeti drugi čimbenici rizika za bolesti srca i krvnih žila.

Mežu pretilim muškarcima rizik za smrt bio je 60% veći od očekivanog nakon što su se iz izračuna izuzeli drugi čimbenici rizika, uzimanje lijekova i socioekonomski status.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu „Heart", a autori istraživanja pokušali su ovu novootkrivenu vezu objasniti upalom do koje dolazi kod debelih ljudi, a poznato je da je upravo upala značajan čimbenik rizika za smrt uzrokovanu bolestima srca i krvnih žila.

Već je neko vrijeme poznato da višak kilograma utječe na rizik za bolesti srca i krvnih žila, no stručnjaci ističu da rezultati ovog istraživanja pokazuju da višak kilograma povećava rizik da će osoba zbog bolesti srca i umrijeti, i to neovisno o drugim čimbenicima rizika.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr. med.



VEZANI SADRŽAJ > <