x
x

Stav njemačkih liječnika o eutanaziji

  16.02.2011.

Strukovna udruga njemačkih liječnika uskoro planira ublažiti svoje neslaganje s medicinski potpomognutim samoubojstvom. Predsjednik Njemačke liječničke komore (Bundesärztekammer) dr. Jörg-Diettrich Hoppe kaže da se nove smjernice dovršavaju te će biti objavljene u prvoj polovici godine.

Stav njemačkih liječnika o eutanaziji

Neki liječnici se protive promjeni, ali tendencija je jasna, kaže dr. Hoppe. Trenutne smjernice navode da, ako liječnik pomaže nekome počiniti samoubojstvo, on djeluje neetično, a time i nestručno. To će biti zamijenjeno pojmom da takva pomoć ne spada u medicinski repertoar.

Budući je potpomognuto samoubojstvo legalno u Njemačkoj, to znači da je na svakom liječniku da odluči hoće li ili neće sudjelovati u tome.

Čini se da raste podrška za medicinski potpomognuto samoubojstvo. U lipnju prošle godine njemački Vrhovni sud je odlučio da uklanjanje uređaja za održavanje života kod bolesnika koji je prethodno izrazio želju da umre nije kazneno djelo.
U srpnju je policija obustavila istragu protiv dvoje odrasle djece žene kojoj je liječnik propisao smrtonosne lijekove u slučaju da postane dementna. Ona je uzela lijekove u njihovoj prisutnosti i umrla. Tužitelj je objasnio: 'Srodnik ne može biti optužen za kazneno djelo, ako poštuje ozbiljnu odluku za smrću koju je donio netko od njegove rodbine i ako odmah ne zove za medicinsku pomoć kada osoba gubi sposobnost i svijest ili ne aktivira neke druge hitne mjere.'

Izvornik: welt.de
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.