x
x

Obiteljski stres povezan s anginom pektoris

  Dr. sc. Ivana Jurin, dr. med. specijalist internist, kardiolog

  09.02.2011.

Nova istraživanja pokazuju kako obiteljske veze mogu i štetiti i pomoći srcu. Studija koja je obuhvatila 4573 sudionika, uglavnom sredovječnih muškaraca i žena, u Danskoj, pokazala je kako obiteljske brige povećavaju rizik za anginu pektoris.

Obiteljski stres povezan s anginom pektoris

Ranije se pokazalo kako pozitivno obiteljsko okružje štiti od ishemijske srčane bolesti te od relapsa iste. Međutim, malo je studija proučavalo negativnu stranu obiteljskih odnosa. Studija koju je proveo dr Lund iz Danske i kolege sugerira kako obiteljske brige povećavaju rizik za anginu pektoris.
Tijekom trajanja studije, kod 9% sudionika pojavila se novonastala angina pektoris. Kada je izvor obiteljskih briga bio supružnik, rizik za anginu bio je gotovo tri puta veći,a kada su izvor bila djeca rizik je bio dva puta veći. S druge strane, ukoliko su izvor brigama bili daljnji rođaci ili prijatelji i susjedi, rizik za anginu pektoris bio je malen ili nikakav.
Lund i suradnici planiraju nastaviti studiju kako bi detaljnije istražili u kojoj mjeri obiteljski odnosi negativno utječu na stanje srca.

VEZANI SADRŽAJ > <