x
x

Knjiga sažetaka – Simpozij Respiratorne infekcije 2023.

  23.05.2023.

Stručni skup naslova „Suvremene spoznaje o epidemiologiji, kliničkoj slici, laboratorijskoj dijagnostici, terapiji i prevenciji respiratornih infekcija“, održao se je u Zagrebu 15. svibnja 2023. Knjiga sažetaka – Simpozij Respiratorne infekcije 2023. dostupna je online.

Knjiga sažetaka – Simpozij Respiratorne infekcije 2023.

Respiratorne infekcije značajan su javno zdravstveni problem. Smatra se da su upravo one glavni razlog zbog čega se pacijenti javljaju svojem liječniku ili ljekarniku. Zbog lakog načina širenja u globaliziranom svijetu, upravo respiratorne infekcije najlakše dovode do javno zdravstvene krize sa svim neželjenim posljedicama jedne pandemije što se imalo za priliku vidjeti u kontekstu pandemijske krize uzrokovane ovaj put s infekcijom SARS CoV-2 virusom. Iako su virusi glavni uzročnici respiratornih infekcija brojni drugi bakterijski organizmi, ali i gljive i paraziti mogu uzrokovati infekcije gornjih ili donjih dišnih puteva.

Na ovom multidisciplinarnim skupom u organizaciji najrelevantnijih stručnih društava Hrvatskog liječničkog zbora u oblasti respiratornih infekcija prezentirane su novosti u epidemiologiji kao i praćenju najznačajnijih respiratornih infekcija; osobitosti kliničkih slika pojedinih infekcija; novosti u laboratorijskoj dijagnostici te mogućnosti liječenja i prevencije s osobitim osvrtom na antimikrobnu otpornost i nova cjepiva.

Knjiga sažetaka dostupna je na linku.