x
x

Preventivno povlačenje serija Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator

  20.03.2023.

Obavještavamo Vas da je PLIVA Hrvatska d.o.o., u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, započela preventivno povlačenje serija lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator zbog moguće neispravnosti u kakvoći predmetnog lijeka te je preporučila da bolesnici lijek vrate u ljekarnu.

Preventivno povlačenje serija Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator

Prilikom provjere dugoročnog stabiliteta u pojedinim pakiranjima lijeka pronađeno je mikrobiološko onečišćenje. Stoga smo, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode, obavijestili bolesnike da lijek Salbutamol Pliva prestanu koristiti, da ga dostave u najbližu ljekarnu te da se jave nadležnom liječniku radi prilagodbe terapije.

Salbutamol Pliva otopina za atomizator se koristi kao bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma. S tržišta se povlače sljedeće serije predmetnog lijeka: 15015321, 15000522, 15018422, 15036222 i 15036322. 

Na tržištu nisu dostupne druge serije lijeka Salbutamol Pliva otopina za atomizator, ni salbutamol u obliku otopine za atomizator drugog proizvođača.

Dostupan je bronhodilatator za olakšanje reverzibilnog bronhospazma u drugom farmaceutskom obliku (Ventolin®, stlačeni inhalat, suspenzija). Primjerenost korištenja navedenog lijeka za svakog bolesnika treba procijeniti nadležni liječnik.

Molimo liječnike da kontaktiraju svoje bolesnike kojima je lijek propisan radi prilagodbe terapije.

PLIVA radi na tome da u ljekarnama što je prije moguće budu dostupne nove serije lijeka Salbutamol Pliva 5 mg/ml otopina za atomizator.

PLIVA Hrvatska d. o .o.

Iz objave HALMED-a

U Republici Hrvatskoj nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na nuspojavu uz predmetne serije lijeka koja bi bila povezana s navedenom sumnjom u neispravnost.

HALMED će nastaviti pratiti sigurnost primjene navedenog lijeka te će o svim novim saznanjima javnost biti pravovremeno obaviještena.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Izvor: HALMED