x
x

Transplantacija maternice omogućuje uspješne trudnoće i porode živorođene djece

  04.03.2023.

Transplantacija maternice održiv je kirurški tretman za žene s apsolutnom neplodnošću uzrokovanom čimbenicima same maternice, koja pogađa jednu od 500 žena. Više od polovice žena u SAD-u kojima je transplantirana maternica imale su uspješne trudnoće.

Transplantacija maternice omogućuje uspješne trudnoće i porode živorođene djece

Sve su žene imale takozvani apsolutni čimbenik neplodnosti maternice, što znači da su ili rođene bez maternice ili je maternicu trebalo ukloniti. Više od milijun žena u SAD-u potencijalno bi moglo imati koristi od transplantacije maternice, navode voditeljica istraživanja dr. Liza Johannesson (Baylor University Medical Center, Dallas, Texas, SAD) i suradnici. U ovom kohortnom istraživanju prikupljeni su petogodišnji podaci o ishodu transplantacije maternice iz triju središta koji transplantiraju maternice u SAD-u: Baylor University Medical Center, Dallas, Texas; Cleveland Clinic, Cleveland, Ohio; i University of Pennsylvania, Philadelphia. Između veljače 2016. i rujna 2021.

Transplantaciji maternice bile su podvrgnute 33 žene , a dosad je njih 19 (58 %) rodilo ukupno 21 bebu. Od 33 uključenih primateljica presađene maternice dvije (6 %) bile su Azijatkinje, jedna (3 %) Afroamerikanka, jedna (3 %) južnoazijatkinja i 29 (88 %) bjelkinje; prosječna dob iznosila je 31±4,7 godina, a srednji indeks tjelesne mase 24±3,6 kg/m2. Većina primateljica presađene maternice (31 od 33 [94 %]) bila je kongenitalno bez maternice (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauserov sindrom), a 21 od 33 (64 %) dobila je organe od živih darovateljica. Srednja vrijednost (raspon) praćenja bila je 36 (1 - 67) mjeseci. Nije bilo smrtnosti donora niti primatelja. Jednogodišnje preživljenje presatka iznosilo je 74 % (23 od 31 primateljica). Do listopada 2021. 19 od 33 primateljica (58 %) rodilo je 21 živorođeno dijete. Među primateljicama s održivim presatkom udio živorođene djece iznosio je nakon jedne godine 83 % (19 od 23). Srednja gestacijska dob pri rođenju novorođenčadi bila je 36 tjedana i 6 dana, a srednja porođajna težina iznosila je 2 860 g. Nisu otkrivene kongenitalne malformacije. U 74 % primateljica maternica je još uvijek funkcionirala godinu dana nakon transplantacije. U ovoj skupini 83 % ih je imalo živorođenu djecu, izvijestili su istraživači. Sve su bebe rođene carskim rezom, u prosjeku 14 mjeseci nakon transplantacije. Više od polovice rođeno je nakon 36 tjedana trudnoće.

Nakon što primateljica rodi, transplantirana maternica se uklanja kako bi se izbjegla potreba za doživotnom primjenom imunosupresivnih lijekova. Cijena može biti prepreka za neke žene. Transplantacija maternice de facto je tretman plodnosti, a neka osiguravajuća društva mogu to odbiti platiti, objašnjava koautor dr. Giuliano Testa. Osiguranje za transplantaciju maternice dio je veće rasprave koja uključuje pokriće za skrb o neplodnosti općenito, ističu autori. U dvije trećine transplantacija u SAD-u, maternicu je dala živa donorica, od kojih je otprilike jedna od četiri doživjela komplikaciju nakon operacije. Smanjenje rizika za žive darovateljice trebalo bi biti cilj ako broj preminulih darovatelja nije odgovarajući.

Goran Augustin