x
x

40 godina transplantacije krvotvornih matičnih stanica

  11.03.2023.

U organizaciji Kliničkog bolničkog centra Zagreb, Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti i Medicinskog razreda Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske je obilježena 40. godišnjica transplantacije krvotvornih matičnih stanica u Kliničkom bolničkom centru Zagreb.

40 godina transplantacije krvotvornih matičnih stanica

Prva transplantacija izvedena je u veljači 1983. godine u Zavodu za hematologiju, Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Zagreb.

Bio je to događaj od prvorazrednog značenja za medicinsku znanost u Hrvatskoj jer se u to vrijeme ova metoda liječenja nije primjenjivala nigdje drugdje u bivšoj državi, na Balkanu niti u srednjoj Europi.

Uvođenje transplantacije matičnih stanica koštane srži u rutinsku praksu značajno je poboljšalo ishode liječenja bolesnika s teškim i zloćudnim bolestima krvotvornog sustava, ali i uvelo hrvatsku hematologiju i brojne druge suradne struke u sam vrh svjetske medicinske znanosti.

Do danas je u KBC Zagreb transplantacijom alogeničnih matičnih krvotvornih stanica liječeno više od 1500 bolesnika, autolognih preko 2000, a CAR-T stanicama 32.

Izvor: KBC Zagreb