x
x

LGG, vitamin D i atopijski dermatitis u djece

  01.02.2023.

Atopijski dermatitis je najčešća dječja upalna bolest kože obilježena ekcemom, suhom kožom i jakim svrbežom. Učestalost bolesti je u porastu i vjeruje se da zahvaća 5 do 20 % djece širom svijeta. Budući da se pojava atopijskog dermatitisa u ranoj dobi povezuje s razvojem alergija u kasnijem životu, interes znanstvene zajednice intenzivno je usmjeren u pronalazak učinkovitih preventivnih strategija. Prema novim saznanjima moguće je da se odgovor, barem djelomično, nalazi u probioticima i vitaminu D.

LGG, vitamin D i atopijski dermatitis u djece

Higijenska hipoteza objašnjava da porast pojave alergijskih bolesti dugujemo pretjeranoj čistoći i premaloj izloženosti raznim mikroorganizmima koji su ključni za sazrijevanje imunološkog sustava u prvim godinama života.  

Imajući to na umu ne čudi da  istraživanja koja su proučavala utjecaj uzimanja probiotika odnosno korisnih bakterija tijekom trudnoće, laktacije i najranije dobi pružaju dovoljno razloga za optimizam. Tako je primjerice istraživanje provedeno u Finskoj i objavljeno u časopisu Lancet utvrdilo za 50% manju pojavu atopijskog dermatitisa u djece čije su majke tijekom trudnoće uzimale probiotik Lactobacillus rhamnosus (LGG) u odnosu na kontrolnu skupinu.  Protektivni učinak bio je vidljiv i 7 godina nakon poroda.  Kako pokazuje meta-analiza 7 randomiziranih, dvostruko-slijepih, placebo-kontroliranih istraživanja objavljena 2012. godine u časopisu British Journal of Nutrition i drugi sojevi iz roda Lactobacillus pokazuju povoljan učinak – uzimanje laktobacila tijekom trudnoće smanjio je rizik od atopijskog dermatitIsa u djece dobi 2 do 7 godina. 

Važnost vitamina D

U kontekstu prevencije atopijskog dermatitisa svakako valja razmotriti i vitamin D. Naime istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Journal of Pediatrics pokazalo je da djeca s deficitom vitamina D imaju veći rizik od razvoja alergija te da su u slučaju deficita ovog važnog vitamina simptomi atopijskog dermatitisa intenzivniji. Dodatno, brojne randomizirane kliničke studije pokazale su da vitamin D može ublažiti simptome atopijskog dermatisa.

Najnovije studije na ovu temu i dalje u fokusu imaju vitamin D, ali i neke druge mikronutrijente:

Vitamin D i simptomi atopijskog dermatitisa

Vitamin D i atopijski dermatitis

Nedostatak vitamina D se može očitovati na koži

Vitamin D u obliku dodatka prehrani i dermatitis

Povezanost razine vitamina B u trudnica i rizika od dermatitisa

Vitaminska odmazda ekcemu

Topička primjena vitamina B12 za ekceme kod djece

Raznolika prehrana djece u prevenciji alergija

Kako uzimanje vitamina D tijekom trudnoće utječe na pojavu ekcema kod djece?

Kako unos prehrambenih vlakana utječe na alergijske reakcije?

Izvor: Vitamini.hr