x
x

Kraj sezone gripe?

  25.03.2023.

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 19. ožujka, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 38467 prijava oboljelih od gripe, od čega su 983 prijave zaprimljene u 11. tjednu 2023. godine.

Kraj sezone gripe?

Najveća stopa prijave gripe na 100000 stanovnika bilježi se u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe.

To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom.

Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe (kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse).

Tijekom ove sezone prijavljeno je 21 smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

U Nacionalnom referentnom centru za gripu HZJZ-a u uzorcima pozitivnim na virus gripe u 11. tjednu prevladava virus gripe B (76%), uz udio virusa gripe A od 24%.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo