x
x

I dalje raste broj slučajeva gripe

  05.01.2023.

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 1. siječnja 2023. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 4130 prijava oboljelih od gripe, od čega su 2731 prijava zaprimljene u 52. tjednu 2022. godine.

I dalje raste broj slučajeva gripe

Najveća stopa prijava gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji.

Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Tijekom ove sezone prijavljen je jedan smrtni ishod zbog gripe i njezinih komplikacija.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U većini subtipiziranih uzoraka detektiran je virusa gripe A/H1N1, iako manji broj uzoraka pozitivan je na A/H3N2.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.  Više podataka o sezoni gripe u državama EU i širem europskom području dostupno je ovdje.