x
x

Rangiranje dijeta u 2022. godini od najboljih do najlošijih

  17.12.2022.

Mediteranska prehrana je i četvrtu godinu zaredom proglašena najboljom dijetom u svijetu, prema američkoj ljestvici koju svake godine objavljuje platforma BEST DIET, U.S. News & World Report, www.usnews.com.

Rangiranje dijeta u 2022. godini od najboljih do najlošijih
Za svaku od proučenih dijeta donose zaključak o njezinoj učinkovitosti, znanstvenoj utemeljenosti, načinu provođenja te potencijalnim zdravstvenim rizicima do kojih može dovesti (npr. malnutricija, nedostatak nekog određenog nutrijenta, nagli gubitak na tjelesnoj masi i različite kontraindikacije s obzirom na postojeće zdravstveno stanje).

Osim rangiranja, ova platforma nudi opsežne podatke o 40 planova prehrane. Stručni panel najboljih nutricionista, prehrambenih savjetnika i liječnika specijaliziranih za šećernu bolest, zdravlje srca i gubitak kilograma i ove godine nam daju pouzdane informacije, dijete dijele u 9 skupina, a svoje procjene temelje na znanstvenim dokazima.

Za svaku od proučenih dijeta donose zaključak o njezinoj učinkovitosti, znanstvenoj utemeljenosti, načinu provođenja te potencijalnim zdravstvenim rizicima do kojih može dovesti (npr. malnutricija, nedostatak nekog određenog nutrijenta, nagli gubitak na tjelesnoj masi i različite kontraindikacije s obzirom na postojeće zdravstveno stanje).

U odnosu na prošlu godinu, lista je proširena s 2 nove dijete – Intermittent fasting i Sirtfood dijeta. Intermittent fasting dijeta zauzela je 27., dok je Sirtfood dijeta zauzela 32. mjesto.

Sirtfood dijeta je dobila ime po skupini proteina zvanih sirtuini, vrsti proteina koji se nalaze u hrani biljnog podrijetla, a uključeni su u metabolički proces te djeluju na staničnoj razini tako što potiču dugovječnost stanica i homeostazu. Temelj ove dijete je pretpostavka da se konzumiranjem hrane s visokim udjelom ovih proteina (npr. rikola, heljda, kelj, soja) navodno aktiviraju takozvani „mršavi geni“ koji oponašaju učinke posta i vježbanja.

Intermittent fasting (povremeni post) je dijeta u kojoj ni jedna hrana nije zabranjena, ali može se konzumirati samo u određeno vrijeme. Postoji nekoliko formata isprekidanog posta: 16/8 (post od 16 sati nakon čega slijedi osam sati standardne prehrane), 5/2 (pet dana standardne prehrane i dva dana posta), naizmjenični post (svaki drugi dan je dan posta u kojem se unosi od 0 do 500 kcal) i drugo.

Dijete su rangirane u 9 skupina: 1. najbolja dijeta općenito, 2. najbolja za gubitak tjelesne mase, 3. komercijalno najpopularnija, 4. najbolja dijeta za prevenciju i liječenje šećerne bolesti, 5. najbolja za pravilnu/zdravu prehranu, 6. najbolja dijeta za brzo mršavljenje, 7. najbolja dijeta za zdravlje srca, 8. najbolja dijeta bazirana na hrani biljnog podrijetla, 9. najjednostavnija za pridržavanje.

Lista 40 proučavanih dijeta, od općenito najbolje prema najlošijoj:

1. Mediteranska dijeta

2. DASH dijeta

2. Fleksitarijanska dijeta

4. MIND dijeta (prošle godine 5. mjesto)

5. Dijeta Mayo klinike

5. TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) dijeta

5. Volumetrijska dijeta

5. Weight watchers dijeta (prošle godine 4. mjesto)

9. Vegetarijanska dijeta

10. Nordijska dijeta (prošle godine 9. mjesto)

10. Ornish dijeta (prošle godine 9. mjesto)

12. Jenny Craig dijeta

13. Protuupalna dijeta dr. Weila (prošle godine 14. mjesto)

13. Azijska dijeta (prošle godine 14. mjesto)

13. Fertility dijeta (prošle godine 14. mjesto)

13. Noom (prošle godine 12. mjesto)

17. Nutritarijanska dijeta

17. Veganska dijeta

19. Engine 2 dijeta

20. Biggest loser dijeta

20. Prehrana po glikemijskom indeksu

20. South Beach dijeta

20. Prehrana u zoni

24. Nutrisystem dijeta (prošle godine 20. mjesto)

25. Makrobiotička prehrana

26. Slim Fast dijeta

27. HMR (Health Management Resources) dijeta (prošle godine 26. mjesto)

27. Intermittent fasting dijeta

27. Optavia dijeta (prošle godine 28. mjesto)

30. Alkalna dijeta (prošle godine 29. mjesto)

30. Paleo dijeta (prošle godine 31. mjesto)

32. Raw food dijeta

32. Sirtfood dijeta

34. Atkinsova dijeta (prošle godine 33. mjesto)

35. AIP dijeta (Autoimmune Protocol diet) (prošle godine 33. mjesto)

35. Whole 30 dijeta

37. Keto dijeta

37. Modificirana keto dijeta (prošle godine 35. mjesto)

39. Dukan dijeta

39. GAPS dijeta (Gut and Psychology Syndrome Diet) (prošle godine 37. mjesto)