x
x

U SAD-u dominira influenca A(H3N2) koja pogađa djecu i starije osobe

  23.11.2022.

Varijanta gripe koja trenutno najviše zahvaća djecu i starije osobe u SAD-u dominantna je među ostalim virusima koji uzrokuju respiratorne infekcije i najavljuje jednu težu sezonu gripe.

U SAD-u dominira influenca A(H3N2) koja pogađa djecu i starije osobe

• Prema izvješću o nadzoru respiratornih infekcija koje je krajem prošlog tjedna objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), laboratoriji za javno zdravstvo potvrdili su virus influence A(H3N2) u više od 76% od 3500 analiziranih uzoraka  na podtip virusa uzročnika respiratornih infekcija.

• Varijanta H3N2 se i ranijih godina povezivala s jačim sezonama gripe i za djecu i starije osobe. Također su u spomenutim dobnim skupinama utvrđeni i rani znakovi gripe koji uzrokuju teške oblike bolesti.

• Stopa hospitalizacija zbog gripe ove je sezone porasla na desetogodišnju razinu. Sveukupno je zbog gripe trenutno hospitalizirano 8 osoba na 100.000, no stariji i najmlađa djeca mnogo su teže pogođeni nego druge dobne skupine, objavljeno je na CDC-u.

• Stopa hospitalizacije za starije je više nego dvostruko veća od opće populacije i iznosi 18 na 100.000, dok je stopa hospitalizacije za djecu mlađu od pet godina oko 13 na 100.000.

• CDC preporučuje cijepljenje djece od navršenih 6 mjeseci života na dalje i svih ostalih odraslih osoba. Djeci mlađoj od 8 godina koja se prvi put cijepe preporučuju se dvije doze kako bi dobili najbolju zaštitu.

CDC