x
x

HALMED i HFD: kampanja o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

  14.11.2023.

HALMED u suradnji s HFD-om provodi kampanju o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova

HALMED i HFD: kampanja o važnosti prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova
Kampanja popraćena kao #MedSafetyWeek odvija se u sklopu osmog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave s trajanjem od 6. do 12. studenog 2023.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) i ove godine podupiru globalnu kampanju kojom se promiče važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave lijekova. Kampanja popraćena kao #MedSafetyWeek odvija se u sklopu osmog po redu Tjedna svjesnosti o važnosti prijava sumnji na nuspojave s trajanjem od 6. do 12. studenog 2023. godine. Ovim povodom HALMED i HFD putem društvenih mreža HFD-a podsjećaju na važnost prijavljivanja sumnji na nuspojave. Ovogodišnja kampanja, u čijoj provedbi sudjeluju regulatorna tijela i drugi dionici iz 88 država svijeta, odvija se pod sloganom: 'Tko može prijaviti?': kako pacijenti, liječnici i ljekarnici pridonose sigurnoj primjeni lijekova.

Svi lijekovi mogu izazvati nuspojave kod pojedinih pacijenata, stoga se sigurnost lijekova nastavlja kontinuirano pratiti čitavo vrijeme dok se nalaze na tržištu. Temeljito prikupljanje i veća količina podataka o nuspojavama omogućuju bolji uvid u primjenu lijekova te brzo uočavanje sigurnosnih signala zbog kojih bi eventualno bilo potrebno poduzeti odgovarajuće regulatorne akcije, kao što su nove preporuke, mjere opreza, ograničenja u primjeni lijeka, promjene u doziranju lijeka i slično. Također, iz navedenog prikupljanja i praćenja podataka proizlaze nove informacije za korisnike i zdravstvene radnike, što u konačnici dovodi do sigurnije primjene lijekova.

Pozivamo zdravstvene radnike i pacijente da prijave svaku sumnju na nuspojavu i na taj način aktivno pridonesu praćenju i očuvanju sigurnosti primjene cjepiva i drugih lijekova. Pacijenti, odnosno roditelji i skrbnici, o sumnjama na nuspojave lijekova i cjepiva trebaju obavijestiti liječnika, ljekarnika ili drugog zdravstvenog radnika s kojim su došli u doticaj, a svaku sumnju na nuspojavu mogu prijaviti i izravno HALMED-u na neki od sljedećih načina: putem mobilne aplikacije HALMED (App StoreGoogle Play), putem on-line aplikacijeputem sustava OPeN za zdravstvene radnike ili slanjem ispunjenog obrasca e-poštom, poštom ili telefaksom.

Praćenjem nuspojava građanima u Republici Hrvatskoj neprekidno se osiguravaju kvalitetni i sigurni lijekovi te se izravno pridonosi zaštiti javnoga zdravlja, kao i zdravlja svakog pojedinog pacijenta koji lijek primjenjuje.

Izvor: HALMED