x
x

CDC: Gripa i RSV u porastu, ove godine manje cijepljenih protiv gripe

  08.11.2022.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je u petak da je manje cijepljenih protiv gripe u odnosu na prošlu godinu, iako u SAD-u raste broj oboljelih od respiratornih infekcija.

CDC: Gripa i RSV u porastu, ove godine manje cijepljenih protiv gripe

Prema nedavno ažuriranim podacima, iskorišteno je oko 18,7 milijuna doza cjepiva protiv gripe u ljekarnama do 15. listopada u usporedbi s 19,9 milijuna u isto vrijeme prošle godine. U liječničkim ordinacijama je cijepljeno oko 10,7 milijuna odraslih osoba u usporedbi s 14,7 milijuna u istom razdoblju prošle godine.

Ove godine je i oko 5% manje cijepljenih trudnica protiv gripe u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, a u istraživanjima je potvrđeno da cjepiva protiv gripe pomažu u zaštiti i trudnice i djeteta.

U porastu su slučajevi gripe i respiratornog sincicijskog virusa (RSV). Virusi se uobičajeno šire zimi, no stručnjaci upozoravaju da se valovi respiratornih infekcija ove godine javljaju ranije nego inače.

Podaci CDC-a pokazuju da je pokrivenost cjepivom protiv gripe sve djece ove godine 24,8%, što je podjednako u odnosu na isto razdoblje prošle godine, 25,2%.

José Romero, direktor Centra za imunizaciju i respiratorne bolesti CDC-a, rekao je da bi jedan od razloga za veliki broj infekcija kod djece mogao biti to što će mnoga djeca biti izložena ovim virusima prvi put nakon dvije godine mjera ublažavanja pandemije COVID-19.