x
x

Sezona gripe 2022./2023. - što nam ukazuju podaci s južne hemisfere?

  29.09.2022.

U Sezona gripe 2022./2023 mogli bismo se suočiti s povećanom incidencijom gripe, naročito ako procijepljenost ostane niska. Na to upućuju podaci s južne hemisfere. Stoga valja naglasiti važnost cijepljenja protiv sezonske gripe osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika.

Sezona gripe 2022./2023. - što nam ukazuju podaci s južne hemisfere?

Južna hemisfera se suočila s povećanom incidencijom gripe ove sezone. U Australiji je sezona gripe započela ranije nego inače i u prvih mjesec dana zabilježena je gotovo polovica ukupnog broja slučajeva prijavljenih u cijeloj sezoni 2020. godine. Također, broj slučajeva udvostručio se u približno dva tjedna i dosegao gotovo 90 000 prijavljenih slučajeva do početka lipnja (što u sezoni gripe na sjevernoj hemisferi približno odgovara studenom). Time su već sada nadmašene prosječne brojke opažene u proteklih 5 godina do sredine srpnja. Nekoliko je zemalja na sjevernoj hemisferi prijavilo slučajeve gripe u vrlo kasnoj fazi posljednje sezone (u travnju).

Što očekivati u nadolazećoj sezoni gripe?

Sezona gripe koja nas očekuje na sjevernoj hemisferi mogla bi biti teška zbog nekoliko faktora. U protekle dvije godine cirkulacija svih respiratornih virusa pa tako i gripe bila je vrlo mala zbog svih mjera uvjetovanih COVID‑19 pandemijom, što znači da je imunitet populacije vjerojatno nizak. Događaji u Australiji su pokazatelj onoga što nas očekuje na sjevernoj hemisferi. Može se očekivati raniji početak sezone gripe kao i velik broj slučajeva.

Smanjenje rizika započinje cijepljenjem. Gripa ima razorniji učinak nego što to većina ljudi misli. Može uzrokovati teške komplikacije te povećati rizik od srčanog udara, moždanog udara i upale pluća, čak i ako ste inače zdravi. Time se uvelike opterećuje ionako već opterećene zdravstvene sustave tijekom zimske sezone.

Podatci pokazuju da je u Hrvatskoj procijepljenost rizičnih skupina protiv gripe niska i moraju se uložiti dodatne javnozdravstvene aktivnosti za podizanje procijepljenosti ugroženih skupina bolesnika u Hrvatskoj, a upravo oni najčešće stradavaju od gripe.

Rok Čivjak