x
x

Istraživanju o utjecaju hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša

  29.09.2022.

Zavod za podvodnu i hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia Opatija i Medicinski fakultet u Rijeci u suradnji s Hrvatskim plivačkim savezom (HPS) od 19. do 30. rujna provode znanstveno istraživanje koje ima za cilj istražiti utjecaj hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša tijekom bazičnih priprema.

Istraživanju o utjecaju hiperbarične oksigenoterapije na regeneraciju sportaša

U istraživanju koje se provodi u barokomori riječkog KBC-a sudjeluje 16 vrhunskih sportaša, članova seniorske i juniorske plivačke reprezentacije Hrvatske, od kojih će njih osam proći terapiju hiperbaričnim kisikom, a kontrolna skupina od drugih osam sportaša ulazit će u barokomoru pod drugačijim protokolom (placebo).

Podatci potrebni za istraživanje prikupljaju se na dnevnoj bazi. Prema riječima voditelja istraživanja doc. dr. Igora Barkovića, “cilj cjelokupnog projekta je utvrditi utjecaj hiperbarične terapije kisikom na regeneraciju sportaša i bolje razumijevanje akutnih mehanizama prilagodbe treningu te utjecaj na zdravlje sportaša”.

Kako bi se procijenio utjecaj hiperbarične oksigenoterapije, sudionici će prije i poslije provedenog ciklusa terapije tijekom dva tjedna biti kardiopulmonalno testirani u naporu, redovito će im biti uzorkovana krv radi praćenja različitih markera, ispunjavat će upitnike o subjektivnom poboljšanju stanja te o kvaliteti spavanja, a tijekom cijelog istraživanja će i nositi senzore za kontinuirano mjerenje glukoze. Svi se postupci provode uz minimalno invazivni utjecaj na sportašev trenažni program.

Rezultati istraživanja iznijet će određene zaključke koji bi mogli biti od koristi u poboljšanju uspješnosti sportaša i očuvanju njihova dugoročnog zdravlja.

Izvor: KBC Rijeka