x
x

6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima

  27.09.2022.

Međunarodni znanstveni skup pod nazivom „6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima“ organizira se od 26. do 28. rujna 2022. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Riječki forum organiziraju Klinika za neurologiju i Ured za znanost KBC-a Rijeka, Katedra za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Zavod za biomedicinske znanosti HAZU-a u Rijeci uz Hrvatsko neurološko društvo i pod pokroviteljstvom Europske neurološke akademije.

6. Riječki forum o neurodegenerativnim bolestima

Na otvaranju skupa u ponedjeljak, 26. rujna 2022.  sudionicima su se obratili predsjednici organizacijskog odbora: doc. dr. sc. Vladimira Vuletić, akademik Stipan Jonjić, prof. dr. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva, prof. dr. Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka, izv. prof. dr. Alen Protić, prodekan Medicinskog fakulteta za poslijediplomske studije i cjeloživotno obrazovanje i prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci.

Na skupu će se kao i dosadašnjih godina predstaviti najnovija dostignuća i dileme u području neurodegenerativnih bolesti, s posebnim fokusom na tridesetu godišnjicu hipoteze o amiloidu, u čijem je postavljanju sudjelovao jedan od predavača, Sir John Hardy, profesor iz Londona.

Uz njega skupu prisustvuju mnogi međunarodno priznati znanstvenici i kliničari iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Švedske, Njemačke, Italije, Slovenije, Makedonije, Srbije i izabrani predsjednici Europske neurološke akademije koji se bave neurodegenerativnim bolestima. Sudionici prikazuju nove znanstvene spoznaje iz tog područja, posebno translacijsku znanost koja omogućava izvrsnu suradnju bazičnih znanstvenika i kliničkih znanstvenika u oba smjera. Novost je da je zadnji dan posvećen mladim neuroznanstvenicima i njihovim istraživanjima.

Svrha skupa je da se poveća svjesnost o neurodegenerativnim bolestima kako bi se osigurala skrb bolesnicima i kako bi se motivirali znanstvenici da se uključe u svjetske trendove istraživanja ovih bolesti. 

Uz skup organizirana je i javno-zdravstvena akcija – Kutak za povećanje svjesnosti i Pitajte eksperta.

U ponedjeljak 26. 9. od 14 do 15 sati organiziran je Kutak za Alzheimerovu bolest (prof. dr. Nenad Bogdanović, Stockholm).

U utorak 27. 9. također od 14 do 15 sati Kutak za multiplu sklerozu (prof. dr. Rober Živadinov, Chicago, SAD).

U srijedu 28. 9. od 12 do 13 sati bit će priređen Kutak za distoniju (doc. dr. Vladimira Vuletić) uz druge doktore riječke Klinike za neurologiju (doc. dr. David Bonifačić, dr. Valentino Rački, dr. Elisha Papić i dr. Mario Hero).

Uz odgovore na pitanja svi zainteresirani dobit će i edukativne materijale.

Izvor: KBC Rijeka