x
x

Oružano nasilje postalo vodeći uzrok smrti djece u SAD-u

  26.09.2022.

Oružano nasilje postalo je vodeći uzrok smrti u djece i mladih do 19 godina u SAD-u. Porast iznosi 30 % u razdoblju 2019. - 2020., a stalno raste od 2016. Sigurno skladištenje vatrenog oružja (nenapunjenoga, zaključanog i odvojenog od streljiva) ili biometrijsko zaključavanje oružja mogu smanjiti stopu smrtnosti.

Oružano nasilje postalo vodeći uzrok smrti djece u SAD-u

Tijekom 2020. umrlo je 4 357 djece u dobi od 1 do 19 godina, ili približno je 6/100 000, od ozljeda uzrokovanih oružjem, blago premašujući smrtnost u prometnim nesrećama (3 913) i znatno više od smrti uzrokovanih gušenjem (1411) ili utapanjem (9 66). Pucnji iz vatrenog oružja bili su u 2016. godini drugi vodeći uzrok smrti djece u dobi od 1 do 19 godina, izvješćuju istraživači. No nagli porast takvih smrtnih slučajeva od tada, a posebno 2020. kada je počela pandemija COVID-19, doveo je vatreno oružje na prvo mjesto uzroka smrti među Amerikancima u ovoj dobnoj skupini.

Oružje je uzrokovalo više od 45 000 smrti među svim dobnim skupinama u 2020., što je također rekord, prema U. S. Centers for Disease Control and Prevention. Iako je smrtnost od vatrenog oružja porasla u gotovo svim etničkim skupinama, porast je bio najveći među djecom afroameričkog podrijetla. U ovoj je skupini vatreno oružje uzrokovalo više od 15 smrtnih slučajeva na 100 000 djece u 2020. u usporedbi s oko 12 takvih smrti u 2019. Ubojstva su bila vodeći uzrok smrti uzrokovanih vatrenim oružjem, slijede samoubojstva, a zatim slučajna pucnjava, iako se razlog za neke smrti ne može utvrditi.

Postoje načini za smanjenje ozljeda bez zabrane oružja, rekao je dr. Jason Goldstick, statističar sa Sveučilišta Michigan, Ann Arbor, SAD, koji je vodio istraživanje. Autori su ukazali na značajna ulaganja u sigurnost automobila kao model koji kreatori politike danas trebaju slijediti kako bi ozljede vatrenim oružjem bile manje učestale i smrtonosne. Danas više ljudi vozi nego 1970-ih, a stope ozljeda uzrokovanih motornim vozilima mnogo su niže, ističu autori. Inovacije poput zakona o vezivanju sigurnosnih pojaseva i promjena u izradi automobila učinile su ih manje smrtonosnima tijekom sudara. Slične su inovacije moguće u načinu na koji upravljamo oružjem. Više od 4,6 milijuna američke djece živi u domovima s nezaštićenim vatrenim oružjem, ističe Shannon Watts iz organizacije Moms Demand Action. Sigurno skladištenje vatrenog oružja (nenapunjenog, zaključanog i odvojenog od streljiva) jednostavna je, ali spasonosna radnja koju bi svi vlasnici oružja trebali slijediti, a zakonodavci bi trebali zahtijevati, rekao je Watts. Podaci u ovom istraživanju ne iznenađuju, s obzirom na velik broj domova u kojima oružje nije osigurano i na nagli porast prodaje oružja tijekom pandemije. Vlasnici oružja trebaju biti odgovorni. Uz odvojeno osiguranje streljiva i vatrenog oružja Burd-Sharps je preporučio biometrijsko oružje koje može rabiti samo netko s određenim otiskom prsta. Kad bi mlada osoba došla u ruke takvog pištolja, čak i napunjenoga, ne bi ga mogla upotrijebiti. Istraživači nisu prijavili relevantne financijske sukobe interesa.

Goran Augustin