x
x

Međunarodni simpozij sportske medicine "Pokaži srce"

  24.09.2022.

Institut za sportsku medicinu i unapređenje zdravlja i Hrvatsko društvo za nogometnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, organizirali su međunarodni simpozij sportske medicine koji se je održao 22. rujna u Kaptol Boutigue Cinema u Zagrebu.

Međunarodni simpozij sportske medicine "Pokaži srce"

Međunarodni simpozij Pokaži srce održan u Zagrebu okupio je svjetske liječnike, kineziologe, fizioterapeute i ostale stručnjake iz područjha sportske medicine. Simpozij je posvećen zdravlju sportaša, osobito pravovremenom otkrivanju i liječenju srčanih bolesti koje mogu dovesti do iznenadne srčane smrti te prevenciji i liječenju sportskih ozljeda i drugih nepoželjnih učinaka sporta na zdravlje sportaša.

Ovom prilikom u Hrvatsku je po prvi put stigao i cijeli liječnički tim nogometnog velikana Real Madrid F.C. Predvodnik liječničke službe ovog šampionskog kluba dr. Niko Mihić istaknuo je važnost pravovremenih i sveobuhvatnih liječničkih pregleda sportaša te otkrio protokol medicinskih pregleda igrača u Real Madridu.

Uz dr. Niku Mihića na Simpoziju su svoja znanja u radu s najuspješnijim nogometašima današnjice podijelili i njegovi kolege iz kluba. Istaknuti liječnik dr. Jose Lopez Chicharro govorio je o nutricionističkom pristupu i suplementaciji kod ozljede mišića. Fizioterapeuti Reala Pedro Belon Perez i David Escriva Dominguez predstavili su Istegnuće mišića – od mehanizma ozljede do povratka u igru, a kondicijski trener Antonio Pintus osvrnuo se na aerobnu evaluaciju u profesionalnom nogometu.

U simpoziju su sudjelovali i domaći stručnjaci poput prof.dr.sc. Dragana Primorca koji je predstavio Hrvatski model prevencije iznenadne srčane smrti kod nogometaša, prof.dr.sc. Milana Miloševića koji je govorio o  preventivnim sportskim pregledima i projektu Pokaži srce te brojnih drugih eminentnih predavača u području sportske medicine, kardiologije, ortopedije, neurokirurgije, fizikalne medicine i rehabilitacije.