x
x

Svi časopisi iz Web of Science Core Collection dobit će čimbenik odjeka

  17.09.2022.

Clarivate, vlasnik baze Web of Science, je objavio da će u izdanju Journal Citation Reports 2023. svi časopisi iz Web of Science Core Collection dobiti čimbenik odjeka, tj. Journal Impact Factor (JIF) slijedom kojeg će biti razvrstani u kvartile, a nevezano u kojoj bazi se nalaze.

Svi časopisi iz Web of Science Core Collection dobit će čimbenik odjeka

To znači izjednačavanje uvjeta za sve časopise pri čemu će neki po prvi puta dobiti JIF. 

Godišnje izdanje JCR-a omogućuje istraživačkoj zajednici, izdavačima i knjižničarima procjenu i usporedu znanstvenog utjecaja visokokvalitetnih svjetskih časopisa korištenjem niza pokazatelja, deskriptivnih podataka i vizualizacije.

Proširenjem čimbenika odjeka (impact factor) na sve časopise koji su prošli rigorozne kriterije kvalitete uvrštavanja u bazu Web of Science, pomaže u izjednačavanju uvjeta za sve kvalitetne časopise, uključujući i nedavno pokrenute časopise, časopise s otvorenim pristupom, časopise s uskim ili regionalno usmjerenim opsegom.

To znači da:

  • Gotovo 9 000 časopisa – od više od 3 000 izdavača, od kojih su mnogi i manji izdavači iz zemalja u razvoju će po prvi puta imati čimbenik odjeka.
  • Doći će do povećanja od 8% u časopisima otvorenog pristupa koji će imati čimbenik odjeka.
  • Doći će do minimalnog povećanja od 5% u časopisima s tzv. globalnog juga koji će imati čimbenik odjeka.

Osim toga, izdanje Journal Citation Reports (JCR) za 2023. prikazat će čimbenik odjeka s jednim decimalnim mjestom, umjesto s trenutna tri decimalna mjesta, kako bi potaknulo korisnike da uzmu u obzir i druge pokazatelje i opisne podatke u JCR-u kada uspoređuju časopise.

Detaljnije informacije se mogu pronaći na stranicama Clarivate-a: https://clarivate.com/news/clarivate-announces-changes-to-the-2023-journal-citation-reports/

Web of Science - portal koji omogućuje pristup bazama podataka Thomson Reutersa. Hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama dostupne su Web of Science Core Collection, skup citatnih baza podataka (od 1955. dalje), Current Contents Connect (od 1998. dalje), Journal Citation Reports (JCR) i Medline.

Web of Science – uključuje časopise iz svih područja znanosti, a relevantni medicinski časopisi zastupljeni su u bazama:

Current Contents Connect - baza podataka koja obuhvaća sva područja znanosti donoseći sadržaje probranih svjetskih znanstvenih časopisa i bibliografske podatke članaka koje objavljuju od 1998. godine do danas. Časopisi su podijeljeni u 7 sekcija, pri čemu su za medicinu najvažnije:

Journal Citation Reports (JCR)– jedinstveni izvor za procjenu odjeka znanstvenih časopisa. Baza daje mogućnost uvida u pojedinačne časopise, odnosno skupine časopisa oblikovane prema njihovoj tematskoj orijentaciji. Najpoznatiji pokazatelj kojeg ta baza donosi jest čimbenik odjeka (engl. impact factor).