x
x

Inicijativa za okruženje bez duhana do 2030. godine

  27.08.2022.

Europska komisija je registrirala Europsku građansku inicijativu kojom se traži poduzimanje mjera za društvo bez duhana i ovisnosti o pušenju do 2030. godine.

Inicijativa za okruženje bez duhana do 2030. godine

Organizatori inicijative pod nazivom "Poziv za postizanje okruženje bez duhana i za prvu europsku generaciju bez duhana do 2030. godine" pozivaju Europsku komisiju da predloži zakone kako bi se nove generacije Europljana spriječilo da postanu ovisne o duhanu.

Europska građanska inicijativa omogućuje građanima Unije da upute prijedlog Europskoj komisiji o donošenju pravnog akta ako skupe najmanje milijun potpisa građana iz najmanje jedne četvrtine država članica.

Inicijativa se može odnositi samo na područja u okviru ovlasti Europske komisije.

Organizatori inicijative moraju biti građani EU koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasa na izborima za Europski parlament, a u skupini organizatora treba biti najmanje sedam osoba iz različitih država članica.

Da bi se neka građanska inicijativa pokrenula, potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa podrške iz najmanje 7 zemalja članica u roku godinu dana.

Nakon toga se od Europske komisije može zatražiti postupak pokretanja novog ili izmjene postojećeg zakonskog akta.

Ako inicijativa uspije prikupiti milijun potpisa, Komisija je dužna predložiti tražene zakone ili odbaciti tu mogućnost uz odgovarajuće obrazloženje.

Izvor: Europska komisija