x
x

Koristi adekvatnog unosa vitamina D

  23.08.2022.

Prema rezultatima nove studije, uzimanje vitamina D u obliku dodatka prehrani tijekom trudnoće moglo bi značajno smanjiti vjerojatnost oboljenja od atopijskog ekcema kod djece u dobi do godinu dana.

Koristi adekvatnog unosa vitamina D

Atopijski ekcem kronično je upalno stanje koje može imati značajan utjecaj na oboljele, njihove obitelji i zdravstvenu skrb. Procjenjuje se kako jedno od šestero djece u dobi od jedne do pet godina pati od atopijskog ekcema, a posljednjih je desetljeća došlo do porasta broja oboljelih u svijetu.

U ovoj randomiziranoj kontroliranoj studiji sudjelovalo je više od 700 trudnica. Ukupno 352 trudnice uzimale su 1000 I.J. vitamina D u obliku dodatka prehrani od 14. tjedna trudnoće do poroda, a 351 trudnica uzimala je placebo.

Rezultati su pokazali kako su djeca majki koje su uzimale vitamin D u obliku dodatka prehrani imala manju vjerojatnost obolijevanja od atopijskog ekcema u dobi od 12 mjeseci.

Ovaj učinak bio je očitiji u dojene djece. Znanstvenici nisu uočili učinak nakon 24 i 48 mjeseci, što ukazuje na to kako bi utjecaj drugih čimbenika mogao postati važniji nakon prve godine života djeteta ili kako bi sama djeca također trebala dobivati ​​vitamin D tijekom postnatalnog razdoblja za održivi učinak.

Izvor: Vitamini.hr