x
x

KBC Split: Genetsko savjetovalište

  16.08.2022.

U KBC Split bi u sljedećih nekoliko mjeseci trebalo biti otvoreno Genetsko savjetovalište u kojem će se građani moći testirati na određene vrste raka.

KBC Split: Genetsko savjetovalište

Testiranje će se provoditi uz plaćanje, a prikupljene informacije će omogućiti pravovremene dodatne preventivne preglede.

Primjerice, osoba koja je u obitelji već imala karcinom dojke će moći doći na testiranje i provjeriti ima li BRCA1 gen zbog kojeg bi mogla dobiti karcinom dojke.

Genetsko savjetovalište djelovat će u sklopu Laboratorija za molekularnu patologiju kliničkog Zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju u kojem se testiranja sada obavljaju samo putem uputnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Testiranja preko uputnice su dostupna pacijentima koji imaju dijagnozu ili postoji sumnja.

U Laboratoriju za molekularnu patologiju se godišnje obavi do 3000 genetskih testiranja, primjerice na onkogene ili sekvencioniranje sljedeće generacije na BRCA1 i BRCA2 gene.

Rade se i testiranja mikrosatelitske nestabilnosti, te široki broj metoda kojim se određuje mutacijski status kod bolesnika koji imaju limfome ili leukemiju.

Također imaju mogućnost testiranja farmakogenomike kojom se određuje kako će netko reagirati na određene lijekove.