x
x

Štetnost duhana, ovisnost o nikotinu

  09.08.2022.

Dim cigarete sadrži gotovo 7000 raznih spojeva, uključujući i 60 do 70 poznatih kancerogena. Ovisnost o cigaretama prvenstveno potiče nikotin, a nusproizvodi izgaranja koji su povezani s pušenjem duhana uzrokuju razne bolesti i dovode do smrti.

Štetnost duhana, ovisnost o nikotinu
Dob u kojoj osoba počinje pušiti, dnevni broj popušenih cigareta i prestanak pušenja povezani su s 566 genetskih varijanti u 406 lokusa.

Koji rizični čimbenici potiču pušenje?

Čimbenici rizika za početak pušenja i kasniju ovisnost o duhanu su genetski i okolišni. Dob u kojoj osoba počinje pušiti, dnevni broj popušenih cigareta i prestanak pušenja povezani su s 566 genetskih varijanti u 406 lokusa. Za početak pušenja i eksperimentiranje s pušenjem često su „krivi“ pušenje roditelja, utjecaj vršnjaka i osobine ličnosti povezane s impulzivnošću, preuzimanjem rizika i traženjem uzbuđenja i avantura. Nadalje, negativna iskustva iz djetinjstva nose dvostruko veći rizik da osoba postane pušač u odrasloj dobi.

Koliki postotak pušača postigne dugotrajnu apstinenciju?

Pušači prije trajne remisije pokušavaju prestati pušiti 30 ili više puta. Samo 3 do 5% pušača će se suzdržati od pušenja 6 do 12 mjeseci nakon pokušaja prestanka pušenja, pri čemu većina ovisnika recidivira unutar prvih 8 dana nakon prestanka pušenja i to zbog akutnih simptoma odvikavanja. Učestalost relapsa je čak 10%  nakon 1 godine apstinencije i smanjuje se na 2 do 4% nakon 2 godine. Mogu se pojaviti kasni recidivi, često uzrokovani stresnim životnim događajem, a pušenje čak i jedne cigarete može dovesti do potpunog recidiva. Međutim, uz liječenje utemeljeno na dokazima, 10 do 30% pušača postiže dugotrajnu apstinenciju.

Koliko su savjetovanje i bihevioralni pristupi učinkoviti za one koji žele prestati pušiti?

Kratke bihevioralne intervencije, kao što je poticanje pušača da odredi datum prestanka pušenja unutar 30 dana, povećavaju stope prestanka pušenja. Osim toga, postoji jasan odnos doza-odgovor između intenziteta intervencije i njene učinkovitosti u održavanju apstinencije od pušenja, posebno kod osoba koje ne koriste lijekove za prestanak pušenja. Ovisno o raspoloživim resursima, savjetovanje mogu pružiti obučeni savjetnici osobno ili putem nacionalne telefonske linije za odvikavanje. U usporedbi s minimalnom potporom ili kao dodatak drugim oblicima podrške, programi za razmjenu tekstualnih poruka pokazali su uz umjereno pouzdane dokaze da poboljšavaju stope prestanka pušenja. Financijski poticaji za prestanak pušenja također povećavaju izglede za prestanak pušenja u usporedbi s minimalnom intervencijom.

Koji su lijekovi najučinkovitiji kao prva linija liječenja za osobe koje žele prestati pušiti?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je nekoliko lijekova za prestanak pušenja (nikotinska nadomjesna terapija, vareniklin i bupropion s produljenim otpuštanjem). Svaki od ovih lijekova liječi fazu akutnog odvikavanja, smanjuje žudnju i rizik od recidiva više od bilo kojeg oblika savjetovanja. I vareniklin i kombinacija nikotinskih flastera s nikotinskom nadomjesnom terapijom kratkog djelovanja smatraju se najučinkovitijom i najsigurnijom prvom linijom liječenja za prestanak pušenja. Druga linija u kliničkoj praksi su nortriptilin i klonidin, međutim, ti lijekovi nisu odobreni za liječenje ovisnosti o pušenju i imaju lošiji sigurnosni profil od prve linije liječenja ovisnosti o nikorinu.