x
x

CD protokol ili tzv. MMS opasni su za zdravlje djece s autizmom

  24.07.2022.

Hrvatska liječnička komora poziva roditelje djece s poremećajem iz autističnog spektra da ne ugrožavaju zdravlje svoje djece primjenjujući na njima tzv. protokol MMS (Miracle Mineral Solution) poznat i pod nazivom CD (Chlorine Dioxid).

CD protokol ili tzv. MMS opasni su za zdravlje djece s autizmom

MMS ili CD proizvodi sadrže kemijske spojeve natrijevog klorida i klor-dioksida koji su inače poznati kao industrijski izbjeljivači u tekstilnoj industriji, a također su sastojci različitih dezinfekcijskih sredstava i pesticida. Komora upozorava da su proizvodi pod nazivom CD protokol i MMS štetni za zdravlje djece i odraslih ljudi, te da mogu dovesti do trovanja i izazvati različite ozbiljne nuspojave kao što je za život opasan nizak krvni tlak zbog dehidracije. Navedeni spojevi dovode do oksidacije hemoglobina i smanjuju njegov kapacitet za vezivanje kisika i tako smanjuju dopremu kisika u sva tkiva i organe. Nadalje, pojavljuju se anurija, hemolitička anemija, otežano disanje, bol u trbuhu, bol u grlu, povraćanje, proljevi i mučnine.

Natrijev klorid i klor-dioksid, tj. protokol MMS i CD, nisu odobreni u EU i Hrvatskoj (kao niti u SAD-u ili Kanadi, npr.), niti kao hrana ili dodatak prehrani, a kamoli kao lijekovi.

Poremećaji iz autističnog spektra skupina je poremećaja, a ne jedinstvena bolest koja se, prema sadašnjim spoznajama, ne može izliječiti, već se radi o stanju koje traje cijeli život. Radi se o razvojnom poremećaju koji obilježavaju poteškoće u razvoju socijalnih i jezičnih vještina te različitih oblika ponašanja. U djece s poremećajem iz autističnog spektra provode se različiti rehabilitacijski tretmani kako bi se djetetu omogućilo ostvarivanje i osnaživanje postojećih potencijala, umanjili postojeći nedostatci te postigla što viša razina funkcionalnosti.

Komora najoštrije osuđuje pojedince koji promoviraju protokol ”MMS” ili “CD” kao “lijek protiv autizma” te upozorava da se kod takvog ponašanja moguće radi o nadriliječništvu, što je istovremeno i kazneno djelo. Oba spomenuta proizvoda štetna su za zdravlje djece i predstavljaju otrov za organizam. Komora poziva Ministarstvo unutarnjih poslova, kao i druga nadležna tijela, da sukladno svojim ovlastima, aktivno procesuiraju moguće slučajeve nadriliječništva.