x
x

Psihotropna polifarmacija u djece i adolescenata

  08.08.2022.

Psihotropna polifarmacija (PP) definira se kao praksa propisivanja dvaju ili više psihotropnih lijekova za jedan ili više dijagnosticiranih psihijatrijskih poremećaja. Podatci o stopi PP u pedijatrijskoj populaciji pokazuju da je ova praksa u porastu.

Psihotropna polifarmacija u djece i adolescenata

Baza dokaza o učinkovitosti PP u pedijatrijskoj psihijatrijskoj praksi je ograničena. Zbog složenosti etiologije i težine psihičkih poremećaja u djece primjena PP ponekad je neizbježna. U takvim slučajevima svaka kombinacija korištenih lijekova mora imati svoje etiološko i kliničko opravdanje, jer će samo tada PP biti korisna i opravdana, a ne pretjerana i opterećena nuspojavama.

Ovaj pregledni rad donosi glavne spoznaje u ovom području s jasnim zaključkom da su potrebna visoko kvalitetna i longitudinalna istraživanja kako bi se odgovorilo na pitanja učinkovitosti i sigurnosti psihotropne polifarmacije u liječenju psihičkih poremećaja u djece i adolescenata.

Do tada, stav prema kombiniranoj farmakoterapiji trebao bi biti konzervativan, a kombiniranje psihotropnih lijekova pažljivo praćeno zbog specifične zabrinutosti zbog rizika od povećanja nuspojava s polifarmacijom.

Vlatka Boričević Maršanić, Ljiljana Bolfan Karapetrić, Šime Mijić, Nina Dobrović