x
x

Smanjeno korištenje zdravstvene zaštite tijekom pandemije COVID-19 u RH

  09.07.2022.

Pandemija COVID-19 značajno je promijenila pružanje zdravstvenih usluga u 2020. i 2021. u Hrvatskoj, prezentirano je na 10. jadranskom i 7. hrvatskom kongresu farmakoekonomike i istraživanja ishoda liječenja koji je održan početkom lipnja 2022. u Puli.

Smanjeno korištenje zdravstvene zaštite tijekom pandemije COVID-19 u RH
Iskorištenost zdravstvene zaštite znatno se smanjila tijekom pandemije.

Bilo je nekoliko razloga za smanjenje korištenja zdravstvene zaštite tijekom pandemije, uključujući strah javnosti od zaraze tijekom posjeta zdravstvenim ustanovama, obustavu ili otkazivanje skrbi koja nije povezana s COVID-19 kao i prepreke nametnute potpunim zaključavanjem (za na primjer, policijski sat, zatvaranje prijevoza i zabrana kretanja). Istraživanjem se želio utvrdti opseg i analiza prirode promjena u korištenju zdravstvenih usluga tijekom pandemije COVID-19

Metode: Provedena je retrospektivna, komparativna analiza svih izvanbolničkih usluga kao i stopa prijama u bolnicu u svim klasama povezanih s dijagnozom (DRG) prije i tijekom pandemije. Analiza se temelji na podatcima DRG-a iz svih bolnica u Hrvatskoj, kao i na podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i HZZO-a.

Rezultati: Različiti sektori zdravstvenog sustava bili su pogođeni smanjenjem usluga u različitim stupnjevima. Na razini primarne zdravstvene zaštite pregledi pacijenata smanjeni su za 20% u 2020., iako su se kontakti s pacijentima (fizički i virtualni) čak i povećali. Posjete specijalističkim ambulantama su se smanjile za 27% do kraja 2020. Preliminarni podaci za 2021. pokazuju da su i tu slični rezultati. Stopa prijama u bolnicu pokazala je smanjenje ukupnog broja za 20% u nespecijaliziranim akutnim bolnicama u 2020. godini i ostao je manji u odnosu na 2019. godinu za 15% i u 2021. Ostale komponente skrbi poput lijekova na recept i drugih ostale su iste ili se neznatno povećao. Te su promjene imale i ekonomske implikacije.

Zaključak: Iskorištenost zdravstvene zaštite znatno se smanjila tijekom pandemije, a veće smanjenje je zabilježeno kod ljudi s lakšom bolešću. Potrebno je daljnje istraživanje kako bi se ispitale posljedice poremećaja zdravstvenih usluga u Hrvatskoj.

Terezija Šarić

Predavanje održano na 10. jadranskom i 7. hrvatskom kongresu farmakoekonomike i istraživanja ishoda liječenja, lipanj 2022.

pharmacoeconomics-congress.eu